Zbog kontaktnih sočiva potpuno je oslepila na jedno oko

Što nikad ne biste smeli raditi s vašim kontaktnim sočivima…

Probudila se jedne subote pre šest godina i shvatila kako joj iz desnog oka neprestano cure suze. Irenie Ekkeshis (36) otišla je u apoteku i uzela kapi. Kroz nekoliko dana saznala je da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), retku ali ozbiljnu infekciju oka, piše 100posto.hr.

“Mislila sam da je to mala infekcija koja će proći do ponedjeljka. Do naveče nisam mogla ni ući u vlastitu kuhinju, jer nisam mogla podneti neonsku lampu, previše me bolelo“, priseća se.

Otišla je na pregled u specijalizovanu bolnicu gde su je lekari podvrgli struganju rožnjače.  “Bilo je grozno kao što i zvuči, vidiš iglu koja ti ide ravno u oko. Bolelo je iako su mi nakapali kapi protiv bolova“, rekla je za BBC.

Kroz nekoliko dana saznala je da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), retku ali ozbiljnu infekciju oka, što uzrokuje mikroorganizam koji se nalazi i u vodi iz slavine te bazenima.

Kaže da se nikad nije tuširala s sočivima na očima, kao i da nikad nije plivala u bazenu s njima.

Sočiva je nosila od svoje 12 godine

“Ali saznala sam da se može zaraziti i ako dirate sočivo s mokrim rukama, nakon pranja“, rekla je mlada žena.

U dobi od 12 godina Irienie je odlučila zameniti debela stakla naočara kontaktnim sočivima. U dobi od 30 počela je nositi dnevna potrošnasočiva. To je vrsta koju se nosi toekom dana, a uveče se bacaju. Do tada nije imala problema s njima.

Infekcija oštećuje rožnjaču. Ekkeshis je prvo dobila antiseptik, lekari su joj rekli da su počeli lečiti infekciju dosta rano i da je samo pitanje nedelja kada će je se potpuno rešiti.

Stanje joj nije bilo bolje, nego se pogoršalo. Oko ju je počelo nepodnošljivo boleti. U Maju 2013. transplantirana joj je rožnjača, činilo se uspešno. Nakon 10 dana vid joj se ponovo počeo mutiti.

“Pregledom su ustanovili da se AK preselio i na novu rožnjaču. Bila sam ponovo na početku“, rekla je. Drugu transplantaciju prošla je 2014. U međuvremenu je Irenie prihvatila svoj oslabljeni vid.

“Moj savet ljudima je jednostavan, nikada nemojte dopustiti da vam sočiva dođu u kontakt s vodom, ni u tušu, ni u bazenu, ni kada perete ruke“, zaključila je.

www.slobodnadalmacija.hr