Zašto se adolescenti ne mogu podvrći laserskoj operaciji?

Na razočarenje mnogih mladih ljudi, laserske operacije se ne preporučuju deci i tinejdžerima…

FDA strogo zabranjuje lasersku hirurgiju za one koji još nisu navršili 18 godina. Većina cenjenih očnih hirurga neće obavljati lasersku operaciju na mladoj osobi najmanje do starosnog doba od 20 godina.

Naše oči se i dalje menjaju tokom tinejdžerskih godina, a vid se stabilizuje napokon u našim 20-im. Laserska operacija zauvek menja oblik rožnjače, pa je zbog toga previše rizično obavljati operaciju na rožnjači koja se još uvek menja po obliku i veličini. Ako se laserska operacija obavi na adolescentu, postupak će se verovatno morati ponoviti, kada on ili ona dostignu ranije zrele godine.
Nakon što ste dovoljno stari za operaciju, hirurzi će se uveriti u dve stvari: kandidat za operaciju ne sme imati postojeće bolesti rožnjače i treba imati stabilnu dioptriju najmanje godinu dana.
U vrlo retkim prilikama, pravilo minimalne starosti za lasersku operaciju se može zanemariti u slučaju lečenja dece ili adolescenata koji pate od sindroma lenjeg oka. Nekoliko istraživanja je u toku u vezi sigurnosti i potencijalne koristi od izvođenja refraktivne hirurgije na deci koja su u opasnosti od ambliopije.

Preuzeto iz: www.about.com