Vlastite matične ćelije oka razvijene na kontaknim sočivima vraćaju vid

Prema novom istraživanju, matične ćelije kultivisane na kontaktnim sočivima se mogu iskoristiti za poboljšanje vida kod  bolesnika s oštećenjem rožnjače…

Naučnici na Univerzitetu New South Wales u Sidneju su uspešno izvršili novi tretman na troje ljudi: dva muškaraca i jednoj ženi koji imaju oštećene epitele. Svi pacijenti su primetili poboljšanje u svom vidu nakon nekoliko nedelja, izvestili su istraživači.
Vođeni doktorom Nickom Di Girolamom, mali uzorci matičnih ćelija su uzeti iz očiju svakog pacijenta, a zatim su kultivisani na terapijskim kontaktnim sočivima.
Pacijenti su nosili sočiva 10 dana i tokom tog razdoblja matične ćelije su prešle sa sočiva na oštećenu rožnjaču.
Naučnici koji su radili na ovom istraživanju su iskoristili pacijentove vlastite limbalne matične ćelije kako bi bili sigurni da transplantat neće biti odbačen.

Objašnjavajući novu tehniku, dr. Di Girolama je rekao: „Potrebno je 10 dana za kultivisanje ćelija u laboratoriji, ali nakon toga postupak je brz, zadržavajući pacijente u bolnici samo nekoliko sati. Takođe je relativno jeftina tehnika koja ne zahteva imunosupresiju da bi se sprečilo odbacivanje tkiva jer koristimo ‘vlastite’ ćelije i tehnika je relativno neinvazivna.“
Australijski tim istraživača se nada osiguranju finansijskih sredstava od Nacionalnog veća za zdravstvena i medicinska istraživanja(NHMRC) što će im omogućiti usavršavanje tehnike i obavljanje većeg broja kliničkih eksperimenata.
Dr. Di Girolama je dodao: „Vrlo smo uzbuđeni zbog ove nove tehnike jer se radi o potpuno autolognom serumu razvijenom kod  pacijenta i vraćenom natrag na njegovo vlastito oko.
„Nadamo se da je ovo permanentno lečenje. Trenutno poboljšanje vida kod naša tri pacijenta traje između 12-18 mjeseci. Ukoliko primetimo opadanje, koje još nismo, postupak se može lako ponoviti.“

Preuzeto iz: http://www.otmagazine.co.uk