Važno otkriće u lečenju dečjeg glaukoma

Novootkriveni gen koji uzrokuje teški oblik glaukoma kod dece možda vodi naučnike budućem leku…
Pronalaženje jednog od glavnih uzroka primarnog kongenitalnog glaukoma (PCG) je prvi korak prema leku, zaključio je međunarodni istraživački tim u zadnjem izdanju magazina Journal of Clinical Investigation.
Bolest je uzrokovana defektima u žilicama za isticanje očne vodice u prednju komoru oka, navedeno je u istraživanju.
Novoidentificirani gen, TEK, sudeluje u normalnom razvoju Schlemmovog kanala koji odvodi ovu tečnost. U studiji provedenoj na 189 nepovezanih porodica s istprijom primarnog glaukoma, kod 10 su utvrđene mutacije u genu TEK, što znači da protein ne funkcijoniše ispravno, objasnila je voditeljica na odeljenju nefrologije i hipertenzije univerziteta Northwestern dr. Susan Quaggin.
Nisu svi slučajevi PCG-a vezani uz gen TEK, ali dr. Quaggin ističe: „S TEK-om znamo tačno šta nije u redu, što znači da smo identifikovani put koji bi mogao biti odličan novi terapeutski cilj za oblike teškog glaukoma i češćih oblika bolesti „.
Dr. Quaggin i njen tim trenutno razvijaju kapi za oči namenjene popravljanju funkcije TEK-a kako bi se rešila neispravnost u Schlemmovom kanalu, a takođe istražuju TEK kod odraslih osoba s glaukomom.
Preuzeto sa: www.aop.org.uk