Vaše oči i ishrana

Pročitajte kratki pregled namirnica koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja vaših očiju…

Istraživanje pokazuje da antioksidansi smanjuju rizik od mrene i makularne degeneracije. Specifični antioksidansi mogu imati i dodatne pogodnosti kao na primer; vitamin A štiti protiv slepila, a vitamin C može igrati ulogu u sprečavanju ili ublažavanju glaukoma. Esencijalne masne kiseline čini se da pomažu oku na različite načine, od ublažavanja simptoma sindroma suvog oka do čuvanja od oštećenja makule.
Isprobajte ove namirnice kako bi bili sigurni da unosite dovoljno hrane koja će vam očuvati zdravlje očiju:

Vitamin A: ulje od jetre bakalara, jetra, šargarepa, slatki krompir, maslac od oraha.
Lutein i zeaksantin: spanać, lisnati kelj, obični kelj.
Vitamin C: slatke paprike (crvene ili zelene), kelj, jagode, brokoli, narandže, dinja.
Bioflavonoidi: agrumi, trešnje, grožđe, šljive.
Vitamin E: suncokretove semenke, bademi, lešnici.
Selen: brazilski orašćići, kvasac, plodovi mora.
Cink: školjke, hamburgeri, žitarice, oraščići.
Masne kiseline: ribe hladnih voda (losos, skuša, pastrmka).

U principu, trebate jesti mnogo zelenog, lisnatog povrća, dvaput nedeljno obrok sa ribom, malo orašastih plodova i malo voća i povrća žutih ili narandžastih boja.
Šta je s ugljenohidratima? Istraživanja su predložila da konzumiranje previše „loših ugljenohidrata“ kao što je na primer belo brašno može povećati rizik za razvijanje makularne degeneracije vezane uz starost osobe. Naslućuje se da bi šećer u krvi uzrokovan takvim visokim glikemičnim indeksom ugljenohidrata mogao negativno uticati na zdravlje očiju. Istraživači su sugerisali da ljudi umesto toga konzumiraju zdravije ugljenohidrate, poput voća i povrća sa više biljnih vlakana. Bon appétit!

Preuzeto iz: http://www.allaboutvision.com