Sve što ste želeli znati o laserskoj korekciji vida

Laserska korekcija vida je postupak kojim se odstranjuju greške vida (kratkovidost, dalekovidost ili astIgmatizam) pa osoba ne mora nositi naočare ili kontaktna sočiva…

Preciznim odstranjivanjem tkiva rožnjače direktno se optimiziraju optička svojstva oka. Zavisno od pacijentove dioptrije kompjuter izračuna količinu tkiva rožnjače koja će se odstraniti da bismo postojeću dioptriju „doveli na nulu“.

Veliki broj osoba koje su kratkovide, dalekovide ili imaju astigmatizam mogu se podvrći LASIK operaciji. Moraju imati navršenih 18 godina i imati zdrave oči – ne smeju imati obolenja mrežnjače, ožiljke na rožnjači, glaukom ili druge očne bolesti. Te osobe većinom su nezadovoljne nošenjem naočala ili leća u svakodnevnom životu.

 

Među apsolutne kontraindikacije ovom zahvatu spadaju keratokonus, bolest rožnjače, katarakta – siva mrena, te doba ispod 18 godina, a neke od relativnih su tanka rožnjača, sindrom suvog oka i česte promene dioptrije u relativno kratkom vremenu.

 

Takođe postoje i sistemske bolesti organizma koje mogu uticati na ishod operacije kao što su šećerna bolest, neke autoimune bolesti poput eritematoznog lupusa, reumatoidnog artritisa, fibromialgije i druge. Tu još spadaju trudnoća ili planiranje trudnoće te dojenje.

 

Važno je naglasiti da se laserom ne može poboljšati vid nego se samo uklanja dioptrija, odnosno potreba za nošenjem naočala ili kontaktnih leća. Postoji li slabovidost oka (stanje vida koje se ne može popraviti korekcijom naočalama ili lećama, a niti nekom drugom procedurom ili zahvatom), mora se naglasiti da slabovidost  ostaje i nakon primene lasera.

 

Prije zahvata obavlja se savjetovanje i pregled pacijenata tijekom kojeg oftalmolog provodi brojna mjerenja kako bi odredio odgovarajuću metodu. Nosi li pacijent meke kontaktne leće, treba ih skinuti dva tjedna prije zahvata, odnosno četiri do šest tjedana kada je riječ o polutvrdima.

Ako se radi o LASIK metodi  formira se na rožnjači poklopčić koji se podiže pre zahvata laserom. U pravilu se  operišu  oba oka odjednom. Oporavak je brz, a vid se praktično već sutradan vraća u normalu. Pacijent može birati između klasične metode operacije mehaničkim mikrokeratomom (koja je jeftinija) ili modernije kada se poklopčić formira uz pomoć lasera (femtosecond laser). Takođe postoji individualni pristup operaciji uz primenu wave scan tehnologije koja otkriva sve nepravilnosti na površini rožnjače te daje objektivnu dioptriju pacijenta.

  • Cena zahvata laserske korekcije vida koja s pripremom traje nekoliko minuta varira od 700 do 1800 eura po oku, zavisno o dioptriji i primenjenoj metodi.

Primenom PRK metode koja je prethodila LASIKU oporavak je nešto duži i operiše se jedno po jedno oko. Prednost je ove metode ta što se mogu operisati i tanke rožnjače, te se ne mora raditi poklopčić na rožnjači. Metoda laserskog skidanja dioptrije bez formiranja poklopčića je i LASEK kod koje se uz pomoć alkohola odljušti površni epitel, obavi se lasersko skidanje dioptrije a zatim se epitel vrati nazad na mesto da zaraste. Ovaj metod je modifikacija PRK i takođe ima svoja ograničenja.

U postoperativnom postupku potrebno je kapanje antibiotika nedelju dana, a veštačkih suza idućih šest meseci. Povratak normalnim životnim aktivnostima i sportu u pravilu je dve nedelje posle operacije.

 

Neki misle da mogu oslepeti od laserske korekcije vida, što je pogrešno, jer laserski zrak deluje samo na površini oka. Ona ne može oštetiti oko zato što je delovanje laserskih zraka ograničeno samo na područje rožnjače i to u onom sloju rožnjače kako je to prethodno  programirano. Što se tiče pitanja o dugotrajnosti, metoda je trajna. U najvećem broju slučajeva, većem od 90 posto, nema povratka dioptrije. Povećana mogućnost za delimično vraćanje dioptrije postoji ako se razvije sindrom suvog oka, što je slučaj kod osoba koje su neredovno ovlaživale oko nakon operacije kao i kod onih koji imaju visoku kratkovidost ili dalekovidost.

Preuzeto iz: www.centar-zdravlja.net