Sunčane naočare s dioptrijom

Jesu li sunčane naočare s dioptrijom dobra ideja?

Ponekad se možete zateći u situaciji da vozite i sunce vam blešti pravo u oči, a svoje sunčane naočare ne možete staviti, jer trebate naočare za vid kako biste mogli videti. U takvim slučajevima, dioptrijske sunčane naočare su pravi izbor za vas.

Sunčane naočare s dioptrijom, takođe mogu biti ponekad praktičniji izbor za aktivnosti van kuće i za nosioce kontaktnih sočiva. Na primer; možda ne želite nositi kontaktna sočiva na plaži, jer vam uticaj sunca, vetra i vode često prouzrokuje iritaciju očiju.

Takođe, nije dobra ideja imati kontaktna sočiva dok plivate, jer postoji mogućnost nastanka potencijalno opasne infekcije oka, koju uzrokuju mikroorganizmi u vodi. Ali dioptrijske sunčane naočare možete nositi bezbrižno uvek i ne morate brinuti o kontaktnim sočivima.

Koje još prednosti imaju dioptrijske sunčane naočare?

Ukoliko trebate korekciju vida, imate nekoliko opcija kada govorimo o sunčanim naočarima. U sunčane naočare je moguće ugraditi skoro sve tipove dioptrijskih stakala, uključujući bifokalna i progresivna. Sunčane naočare s takvim dioptrijskim sočivima će vam dobro poslužiti ukoliko ste prezbiopi i trebate korekciju vida za čitanje knjige ili časopisa dok sedite npr. negde na otvorenom.

Dioptrijska stakla se mogu ugraditi u većinu sunčanih naočara

Skoro sve sunčane naočare poznatih dizajnera imaju mogućnost ugradnje dioptrijskih stakala. Jedino ograničenje postoji kod nekih sunčanih naočara koje imaju preveliku zakrivljenost, koja prati fizionomiju lica. Dioptrijske sunčane naočare s velikom zakrivljenošću ponekad mogu izobličiti vidno polje. Ipak, više proizvođača nudi dioptrijska stakla velike zakrivljenosti koja pružaju izvrsnu sliku. Obično su dostupna s ograničenom dioptrijom, pa se zato posavetujte s vašim optičarem.

Neograničen izbor dioptrijskih stakala

Dioptrijska stakla za sunčane naočare su dostupna u svim materijalima, uključujući one s visokim indeksom loma, stakla od polikarbonata, obična plastična i staklena. Iako staklena teoretski pružaju najbolji optički kvalitet, više nisu najpopularniji izbor za sunčane naočare. Razlog tome je što su puno teže od stakala napravljenih od drugih materijala, te se mogu lako slomiti. Ipak, ako ih zatražite, još su uvek dostupna.

UV zaštita i zaštita od bleska

Kao i kod sunčanih naočara bez dioptrije, vaša glavna briga kod kupovanja dioptrijskih sunčanih naočara je da stakla blokiraju 100 posto štetnih sunčevih UV zraka. UV zaštita nije povezana s bojom i gustoćom nijanse stakala sunčanih naočara, pa možete izabrati bilo koju boju i stepen zatamnjenja stakala, sve dok vaš optičar može potvrditi da ta stakla osiguravaju 100 postotnu UV zaštitu. Dostupne su i polarizovane dioptrijske sunčane naočare, za zaštitu od bleska uzrokovanog odbijanjem svetlosti od reflektujućih površina (kao što su voda, sneg, pesak, i asfalt).

Preuzeto iz: www.optometrija.net