Šta trebate znati o glaukomu

Čak polovina od gotovo 3 milijona Amerikanaca starijih od 40 pate od glaukoma a da to ni ne znaju, pokazali su podaci National Eye Institute-a….

Kako je to moguće?

Glaukom je jedan od najvećih misterija u oftalmologiji. Obuhvaća grupu bolesti koje oštećuju očni optički živac i mogu dovesti do gubitka vida i slepoće. Samo opsežan pregled očiju ga može otkriti. Bolest ne šalje nikakve rane upozoravajuće signale, a u početku nema nelagodnosti i nejasnog vida.

Osim onih s porodičnomistorijom glaukoma ili dijagnozom visokog očnog pritiska, najveće rizične grupe uključuju Afro-Amerikance u dobi preko 40 godina i Hispano/Latino osobe starije od 60 godina. Ostale rizične grupe uključuju osobe koje:

  • imaju ozbiljnu kratkovidost
  • imaju dijabetes, dijagnozu hipertenzije ili su dugotrajni korisnici steroida ili kortiza
  • su doživeli ozbiljnu ozledu ili traumu u oku
  • imaju povećane optičke živce.

 

Kako se to događa?

Postoji nekoliko vrsta glaukoma, ali kod najčešće vrste poznate kao glaukom otvorenog ugla, bolest počinje s nakupljanjem tekućine koja povećava pritisak u jednom ili oba oka. Uzrokovano je sporim začepljivanjem očnih kanala – nešto poput začepljivanja sudopera. Pritisak uzrokovan nakupljenom tečnošću oštećuje optički živac, snop živčanih vlakana koji prenosi vizualne slike u mozak. Prvo utiče na periferni vid. Kako se glaukom razvija, tako gubitak vida postaje sve vidljiviji, sužavajući opseg vidokruga na „tunelski vid“ – stanje u kojem možete videti samo ravno ispred sebe. Ako se ne kontroliše, glaukom može dovesti do ozbiljnog i trajnog gubitka vida ili potpunog slepila.

glaucoma pressure

Dobra vest je da ako se glaukom otkrije u ranoj fazi, lekari mogu kontrolisati pritisak lekovima ili operacijom i na taj način odgoditi napredovanje bolesti.

 

Holistički pristup

Direktor odeljenja za glaukom i mrenu pri očnom centru Moran, dr. sc. Alan S. Crandall, „proučava pacijenta u celosti, a ne samo oči“, pri proceni glaukoma. „Trebamo posmatrati svakog pacijenta kao pojedinca, shvaćajući da svako ima značajno različite probleme. Zbog toga naglašavam partnerstvo sa svojim pacijentima koji pate od glaukoma“. Visit advance-loan-access for financing help

Crandall poziva obolele od glaukoma i lekare na otvoreni dijalog kako bi razmotrili svaki ugao prilikom ocenjivanja njihovog stanja – od hrkanja i načina na koji problemi sa snom mogu uticati na oči, do dijabetesa i mogućnosti da pacijenti sami sebi ukapaju lek za glaukom u oči. „Na primer,“ kaže Crandall, „ako živite sami i patite od teškog artritisa, to znači da ne možete sami koristiti kapi za oči i vaš lekar to treba znati. Ako ste otvoreni i iskreni o vašem celokupnom zdravlju, možemo vam pomoći da lakše kontrolišete očni pritisak u očima. Jer sve dok ne otkrijemo bolje lečenje, upravljanje ovom bolešću je celoživotni proces. “

www.healthcare.utah.edu