Prva robotska operacija oka u svetu

Britanski hirurzi su uspešno isprobali novi postupak za uklanjanje membrane debele tek jednu stotinku milimetra s mrežnjače…
Britanski hirurzi uspešno su obavili prvu svetsku robotsku operaciju unutar oka i revolucionirali način na koji će se takva stanja ubuduće tretirati. Postupak se proveo u bolnici John Radcliffe u Oxfordu.

Po završetku operacije, profesor Robert Maclaren je izjavio: „Nema sumnje da smo upravo svedočili kako će se očne operacije odvijati u budućnosti. Trenutna tehnologija s laserskim skenerima i mikroskopima omogućuje nam praćenje bolesti mrežnjače na mikroskopskom nivou, ali neka stanja su iznad fiziološke granice onoga na čemu ljudska ruka može raditi.
„S robotskim sistemom smo otvorili celo novo poglavlje operacija na oku koja se trenutno ne mogu izvesti.“


Pacijent je bio velečasni William Beaver (70), svećenik u crkvi sv. Marije Djevice u Oxfordu, a posle postupka tvrdi da mu se vid pomalo vraćao u normalu, nakon što je prethodno doživeo iskrivljene slike koje je on opisao „kao gledanje u salu punu ogledala“.
Postupak je bio potreban jer je pacijentu membrana izrasla na površini mrežnjače, što je uzrokovalo povlačenje i izvijanje mrežnjače u nejednak oblik. Membrana je debela tek oko stotinku milimetra i trebalo je secirati s mrežnjače bez oštećenja.
Hirurzi ovo obično izvode usporavajući puls i vreme kretanja između otkucaja srca, ali robot to obavlja puno lakše. Stručnjaci kažu da robot može omogućiti novu, visoku preciznost postupaka koji su izvan mogućnosti ljudske ruke.
Hirurzi koriste upravljač i zaslon osetljiv na dodir izvan oka za kontrolu robota dok prate njegov napredak putem operacijskog mikroskopa. To je dalo medicinarima značajnu prednost jer su pomoću upravljača omogućili sitne pokrete robota.
Ovo je prvi put da je uređaj koji postiže trodimenzionalnu preciznost korišten u operaciji unutar ljudskog oka.
Po vraćanju na pregled u bolnicu, otac Beaver je rekao: „Moj vid se vraća. Drago mi je da je operacija prošla tako dobro i čast mi je biti deo ovog pionirskog istraživačkog projekta“.
Maclaren je rekao: „Ovo će pomoći da se razviju novi hirurški tretmani za slepoću, kao što su genska terapija i terapija matičnim stanicama, koje se trebaju umetnuti ispod mrežnjače s visokim stepenom preciznosti.“
Istraživačka robotska hirurgija oka uključuje 12 pacijenata koji su podvrgnuti operacijama s povećanom složenosti. U prvom delu istraživanja, robot se koristi za guljenje membrana s osetljive mrežnjače bez oštećenja.
Ako ovaj deo prođe uspešno, kao što je to bio slučaj do sada, druga faza istraživanja će proceniti kako robot može postaviti finu iglu ispod mrežnjače i ubrizgati tečnost kroz nju.
Stručnjaci kažu da bi to moglo dovesti do korištenja robota u genskoj terapiji mrežnjače, novog tretmana za slepoću koja se trenutno isprobava u nizu centara širom sveta.
Preuzeto sa: www.theguardian.com