Prva pomoć za optičare

Prva pomoć oko kupovine aparata i instrumenata

Tajna dobijanja opreme i intrumenata koje želite, po vašim uslovima, je da postavljate puno pitanja, dobijate solidne odgovore i onda se rukujete pod uslovima koji stvarno odgovaraju vašim potrebama.

Ovo je šta preporučujemo:

1. PROBNI ROK

Osim ako ne uzimate jako širok asortiman, tražite probni rok za opremu u svojoj radnji. Ovo bi trebalo uključivati demonstraciju uživo, što se inače radi na izložbenim sajmovima, ali isto tako može biti izvedeno i na licu mesta. Ujedno tražite lično predavanje, tj. praksu rada na aparatu u radnji. Ako probni rok istekne pre nego što mislite da možete doneti kvalitetnu odluku, tražite produženje roka.

2.  POSETA SEDIŠTU

Razmotrite soluciju posete proizvođaču opreme u njihovom sedištu kako biste videli što veći deo asortimana opreme i instrumenata koji su na raspologanju i isprobali izbor na licu mesta.

 

3. TEHNIČKA DOSTUPNOST

Tražite detalje kako će se servis obavljati. Pitajte dobavljača koliko imaju zaposlenih servisnih tehničara kako biste se uverili da pokrivaju područje koje je vama potrebno. Da li se nalaze u blizini i da li može on/ona doći do vaše lokacije brzo i jednostavno?

4.  SERVISNE MOGUĆNOSTI

Koji koraci su potrebni ako morate vraćati opremu dobavljaču na servis?

Koliki je vremenski period za povratak sa servisa?

Koliki su okvirni troškovi jedne ili druge opcije kad garancija istekne?

Koliko će lako ili teško biti vašim zaposlenima raditi na tom aparatu?

 

5. GARANCIJSKI UGOVOR

Dobro pročitajte garancijski ugovor dok ne budete sigurni da razumete sve ˝cake˝ ugovora. Tačno šta se događa kad garancija istekne?

Ako postoji produženje garancije, pazite da odgovara vašim potrebama i da je isplativo pre prihvatanja.

 

6. PREPORUKE

Uvek tražite preporuke, ne samo od dobavljača nego i od prijatelja, kolega, sa sajmova, kroz reklame na internetu i bilo kojeg drugog izvora. Prikupite recenzije koje uključuju izradu opreme, dostupnost delova i stručno mišljenje.

 

7. ULOŽENO I DOBIJENO

Morate znati šta ćete tačno raditi i tražiti opremu koja zadovoljava te uslove. Današnji aparati imaju konfiguraciju poput bušenja, poliranja, izrade kanala u jednom i puno više. Procenite kakve poslove ćete obavljati sad, a kakve u narednih pet godina i budite sigurni u kupovinu opreme koja će obuhvatiti sve segmente vašeg poslovanja.

8. PROCENA CENE

Nemojte kupiti samo zbog cene. Možete krivo proceniti jer možda baš ta oprema ima manju iskoristivost u odnosu na tip posla na koji ste se fokusirali pa ćete više dati nego dobiti. Raspitajte se o svim mogućnostima plaćanja i razmotrite parametre cena pre potpisivanja ugovora.

9.  REPUTACIJA

Ako dobavljač ima dobar ugled, učiniće sve da taj ugled i zadrži.

Ako je ugled upitan, ne gubi puno ako manje gleda na vaše potrebe. Postavljajte pitanja i ne gledajte samo opremu nego i dobavljačku firmu.

10. PRAĆENJE ZBIVANJA

Da li ćete biti u mogućnosti raditi stalno sa istim ljudima? Solidna poslovna veza je jako važna. Pitajte kako se firma misli razvijati i samim time održati vaše poslovno partnerstvo.

Dobro vođene firme razumiju izazove proizvodnje i poseduju znanje kako bi pružili stalne izvore delova i omogućili dobar servis. Gledajte na dugoročno partnerstvo.

11. SIGURNOST

Trebate osećati sigurnost u firmu i svoju kupovinu. Kad to imate, vaš posao će se razvijati i zabrinutost oko uloženog će biti olakšana. Ako ste sve obavili i još niste sigurni, razmotrite drugog dobavljača. Ako još uvek niste sigurni, razmislite o vlastitoj dobavljačkoj firmi.

Upravo da vama olakšamo stvorili smo ovu sekciju Recenzija opreme, zato nemojte se ustručavati postavljati pitanja, a mi ćemo se truditi dati što bolje odgovore.