Progresivna sočiva

Što su to progresivna sočiva i zašto dati toliko novaca za njih?

 

 PROGRESIVNA STAKLA – JEDNOSTAVNO REŠENJE ZA SVE UDALJENOSTI

Unazad  desetak godina došlo je do velike ekspanzije kako u prodaji tako i u tehnološkom napretku u izradi i dizajnu progresivnih stakala za naočare.Danas na tržištu kupci imaju veliki izbor različitih vrsta progresivnih stakala po isto tako različitim cenama.  Koje su razlike između pojedinih progresiva? Progresivi koji su dizajnirani pre desetak i više godina su proizvodi koji imaju znatno uže vidno polje za daljinu, srednju udaljenost i čitanje od proizvoda koji su nastali unazad 2-3 godine što se vidi i na slici broj 1.

 

 

 

slika 1

 

Što je područje za određenu udaljenost šire a područje nejasnog vida manje to je komfor i oštrina gledanja veća. Kako s progresivima možemo gledati na svim udaljenostima? Lako, koordinisanim pokretima glave desno – levo i usmeravanjem očiju kroz određeni deo progresiva za željenu udaljenost gledanja kao što je prikazano na slici broj 2.

 

 

slika 2

 

Cena je često presudni parametar pri odabiru vrste progresiva što je normalno ali ipak ne bi trebala biti. Odabirom manje kvalitetnog progresiva postigli smo samo trenutnu uštedu novca dok smo na svim drugim poljima izgubili. Širina vidnog polja, oštrina vida, brzo i jednostavno privikavanje su direktno povezani sa dizajnom progresiva, tj. širinom njegovih delova za gledanje (takozvani progresivni kanali). Svaki progresiv, pa tako i onaj stare generacije ima zadovoljavajuću širinu dela za daljinu dok su središnji deo i deo za čitanje puno uži što Vam znatno smanjuje širinu vidnog polja za te dve udaljenosti. Iz ovih činjenica može se zaključiti, ukoliko ste se odlučili za kupovinu progresivnih naočara izaberite vrstu sa što je moguće širim progresivnim kanalom jer jedino kupovinom nove generacije ćete dobiti proizvod koji garantuje kvalitetan vid na svim udaljenostima i zaboraviti na razliku u ceni jer se progresivi nose celi dan i tako dve do tri godine ili dok se ne promeni Vaša dioptrija.

 

Postoje stvari koje treba znati a to su neka ograničenja koja imaju progresivi a to su:

          Područja nejasnog vida koja se nalaze na rubnim delovima stakla najviše u njenom donjem delu tako da  pogledom kroz taj deo progresiva nam slika neće biti oštra ( sivi deo na prvoj slici).
          Smanjena širina vidnog polja za 25% za srednju udaljenost i čitanje uodnosu  na standardne naočare sa jednom dioptrijom.

          Potrebna puno veća pažnja pri hodanju po stepenicama tj. nije dovoljno samo spustiti pogled prema dole jer u tom slučaju gledate kroz područje za čitanje a ono je namenjeno za gledanje na udaljenosti do 60 cm. Potrebno je usmeriti pogled kroz deo za daljinu (nagnuti glavu prema dole) i tako dobiti čistu sliku

 

Savet

Pri kupovini progresiva imajte strpljenja dok Vaš optičar uzima mere koje su potrebne za ugradnju jer je vrlo bitno da se poklope centar progresiva i vaša zenica tako da kasnije ne bi bilo problema pri korišćenju naočara.Tražite da Vas nauči kako da se služite njima, koje su prednosti a koje mane. Isto tako uvek tražite da Vam se prilikom izdavanja naočara da Vaš recept i original ambalaža tj. vrećice od stakala na kojima takođe pišu svi podatci (dioptrija, vrsta sočiva,proizvođač tj. sve što Vam je potrebno ukoliko treba naručivati jedno staklo tako da bude identično prvom. Takođe, ako imate naviku čitanja u krevetu poželjno je napraviti rezervne jednodioptrijske naočare za čitanje kako biste sebi olakšali gledanje naročito u večernjim časovima kad je zamor oka najveći. Ako imate potrebu za nošenjem naočara za daljinu i za čitanje napravite korak napred i priuštite sebi jednostavniji život, odlučite se za progresivne naočare. Ako budete nezadovoljni uvek se možete vratiti na dvoje ili čak troje naočara, ali ako ne probate nikada nećete znati kako je to imati samo jedne naočare za sve udaljenosti.

 Napisao: Poleto Vjekoslav