Povezanost oka i bolesti

Rizik od srčanih bolesti povezan sa bolestima oka.

Makularna degeneracija oka, poremećaj koji se javlja starenjem i koji često završava slepilom, povezan je povećanim rizikom od razvoja srčanog infarkta i moždanog udara, prenosi BBC.

Australijski istraživači sa univerziteta u Sidneyu otkrili su da je rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima barem dva puta veći u osoba koje boluju od ovog zdravstvenog poremećaja.

 Rezultati sprovedenog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu British Journal of Ophtalmology.

Makularna degeneracija je bolest progresivnog toka, za koju do danas nije pronađeno delotvorno terapijsko rešenje, a jednom oštećene ćelije više se ne mogu obnoviti. Ona je jedna od glavnih uzroka stečenog slepila, te prema nekim istraživanjima od nje boluje čak 20% osoba starijih od 65 godina, da bi taj broj dostigao čak 37% u dobu iznad 75 godina. Žene obolevaju čak dva puta češće.

Petogodišnje istraživanje sprovedeno na 3600 osoba u dobu iznad 49.godina koje je uključivalo opšti internistički pregled i pregled oka pokazalo je da su osobe koje su imale već razvijeni oblik makularne degeneracije imale čak pet puta veći rizik od smrti kao posledice srčanog infarkta i deset puta veći rizik od smrti kao posledice moždanog udara.

Preuzeto sa: www.cardionet.hr