Pomerite decu od smartphonea!

Nije novost da gledanjem u ekrane mobilnih telefona štetimo zdravlju, ali oni najugroženiji – najmlađi – toga nisu dovoljno svesni…

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobilni telefon šteti, ali novo istraživanje pokazuje da su smartphoneovi nezdraviji nego što se misli, posebno kada su u pitanju oči. Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da deca koja provode više vremena koristeći se mobilnim telefonima imaju i više simptoma sindroma suvog oka. Deci kojima su smartphonei uskraćeni na mesec dana, simptomi su se povukli.

Suvo oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka. Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti veruju da se to stanje kod dece podcenjuje. Kada gledamo u ekrane i monitore manje trepćemo, što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta verovatnosti za bolest suvog oka.
U studiji je analizirano 916 korejske dece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od sedam posto njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suvog oka.

Ustanovljeno je da je 97 posto dece s tim stanjem u proseku koristilo smartphone više od tri sata dnevno. Oni drugi u proseku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno u proseku.

Preuzeto iz: www.slobodnadalmacija.hr