Polovina onih koji nose kontaktna sočiva pate od nekakvih komplikacija

Istraživanje pokazuje veliki broj komplikacija vezanih uz nošenje kontaktnih sočiva, bez obzira na dizajn sočiva, materijal ili korišćenje…

Nova studija sa UCLA ukazuje na to da će polovina korisnika kontaktnih sočiva doživeti nekakav oblik komplikacija, neke od njih i opasne za vid.
Istraživanje se koristilo presekom vrsta i učestalosti komplikacija vezanih uz kontaktna sočiva među pacijenatima na Očnom institutu Jules Stein na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu. Od 572 pacijenata u istraživanju, oko 50% ih je imalo barem jednu vrstu komplikacija zbog kontaktnih sočiva. Tvrda kontaktna sočiva(RGP) su imala statistički niži prosečni broj komplikacija nego meka kontaktna sočiva. Papillae i veliki papilarni konjunktivitis su najrasprostranjenije komplikacije. Generičke i tečnosti za kontaktna sočiva privatnih proizvođača su imale najveći procenat komplikacija u poređenju sa drugim markama tečnosti.

Zaključak autora istraživanja je da učestalost komplikacija zbog kontaktnih sočiva, bez obzira na dizajn sočiva, materijal ili korišćenje, pokazuje važnost ranog otkrivanja i lečenja.

Studija je objavljena u julu 2009 u broju Oči i kontaktna sočiva: Nauka i klinička praksa. Glavni autor istraživanja je Barry Weissman, OD, PhD, profesor optometrije i direktor Servisa kontaktnih sočiva na Očnom institutu Jules Stein na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Angelesu.

Preuzeto iz: http://www.usaeyes.org