OPTIČKE ILUZIJE

Rotirajući prsteni

opticke-iluzije_1

Ako se zagledate u tačku koja se nalazi u sredini slike i pomaknete glavu dalje od monitora prstenovi će se početi okretati. Sada počnite da približavate glavu monitoru i početi će se okretati u suprotnom smeru.

Hermannova rešetka

opticke-iluzije_2

Ovo je jedna klasična iluzija i nazvana je po Ludimaru Hermannu koji ju je otkrio 1870. godine. Na svim mestima gde se seku bele linije naše oči vide sive mrlje. No ako pogledate direktno na jedno od presecišta, mrlja nestaje.

Slika koja nestaje

opticke-iluzije_3

Zagledajte se u sliku na oko pola minute bez pomicanja očiju i slika će polako početi da nestaje. Ovo je varijacija Troxler efekta koji navodi da ako fiksirate pogled na određene tačke, okolna slika postepeno počinje da nestaje.

Kanizsa trokut

Optičke iluzije

Ovaj trokut je dobio ime po psihologu Gaetanu Kanizsau koji je prvi opisao njegovo dejstvo. Kada pogledate sliku mozak stvara obrise trokuta iako oni ne postoje.

Blivet

Optičke iluzije

Još poznat i kao “Poiuyt” ili Đavolja vilica i to je poprilično poznata iluzija nemogućeg objekta. Dva pravokutna kraka na jednoj strani pretvaraju se u tri cilindrična kraka na drugoj strani.

Iluzija čudovišta

Optičke iluzije

Ovu iluziju možete da pronađete u gotovo svakom udžbeniku psihologije na svetu. Dva čudovišta na ovoj slici su zapravo iste veličine. No naš mozak automatski prilagođava slike koje su udaljenije i zbog toga se čini da je udaljenije čudovište veće.

Jastrow iluzija

Optičke iluzije

Ime je dobila po Robertu Jasrtowu iz 1889. godine. Donja figura izgleda da je veća, iako su obe figure iste veličine. Kraća stranica figure “A” nalazi se neposredno pokraj duže stranice figure “B” i dobivamo krivi privid.

Fraserova spirala

Optičke iluzije

Prvi je opisao britanski psiholog James Fraser 1908. godine. Iluzija je još poznata kao lažna spirala. Iako se čini da lukovi koji se preklapaju spirale koje idu u beskonačnost, to je samo niz koncentričnih kružnica.

Svetlucava rešetka

Optičke iluzije

Ovo je varijacija Hermannove rešetke gde se crne tačke pojavljuju i nestaju na presecima sivih linija. Zanimljivo je to da ako nagnete glavu za 45 stupnjeva učinak se smanjuje, ali ne i eliminira.

Plava ili zelena

Optičke iluzije

Postoji nekoliko varijacija ove iluzije no efekt je jednak. “Plava” i “zelena” pozadina su zapravo iste boje. Slobodno otvorite u Photoshopu i uverite se.

Penroseov trokut

Optičke iluzije

Penroseov trokut je poznati grafički paradoks. Pokazuje tri grede, koje su sastavljene pod pravim kutom, a još uvek čine trokut. Očito krši nekoliko zakona euklidske geometrije. Između ostaloga taj zakon kaže da je zbroj kuteva u bilo kojem trokutu 180 stupnjeva.

Crno na belom

Optičke iluzije

Zagledajte se u središte slike na oko 30 sekundi, a zatim pogledajte u daljinu, po mogućnosti na belu površinu. Strop može pomoći. Šta vidite?

Zollnerova iluzija

Optičke iluzije

Dobila je ime po Johannu Karlu Friedrichu Zollneru i sastoji se od paralelnih linija koje baš i ne izgledaju paralelno. No ako uzmete ravnalo uverit ćete se da su ipak paralelne.

Heringova iluzija

Optičke iluzije

Iako se ove dve crvene linije čine zaobljene prema van one su savršeno ravne i paralelne. Ova iluzija se pripisuje njemačkom psihologu Ewaldu Heringu.

Titchenerovi krugovi

Optičke iluzije

Ovi krugovi poznati su i kao Ebbinghausova iluzija i još uvek traje rasprava u psihološkim krugovima šta je tačno odgovorno za ovaj efekt. Kako god bilo, narančasti krug na lijevoj strani se čini manji od onoga na desnoj iako su zapravo iste veličine. Da, oni su identični.

Kosi toranj

Optičke iluzije

Da, kosi toranj u Pisi uistinu stoji nakoso, ali ove dve slike su zapravo jednake. To šta desni toranj izgleda više nagnut je samo iluzija. Pokušajte napraviti istu stvar sa bilo kojom visokom zgradom, i ona će biti nagnuta.

Rotirajuća silueta

Optičke iluzije

Ovu iluziju stvorio je web dizajner Nobuyuki Kayahara. Posebna je po tome što neki ljudi vide da se ova silueta vrti u smeru kazaljke na satu, a neki je vide da se vrti u suprotnome smjeru. Šta vi vidite?

Gore-dole

Optičke iluzije

Iako je očito da pravokutnici koji se kreću gore-dole stoje u istoj horizontalnoj poziciji, naš je mozak uveren da bi se oni trebali kretati prema desno.

Rotirajući kvadrati

Optičke iluzije

Možda se na prvi pogled i ne čini kao nešta, no ako prelazite pogledom preko slike primjetiti ćete da se kvadrati počinju rotirati. No čim usmerite pogled samo na jednu tačku na slici, kvadrati se prestaju rotirati.

Statički “pokret”

Optičke iluzije

Ne, ovo nije animirana slika. Slika je stvarno statična. To možete primjetiti tek kada pogledate u pojedinu tačku, tada pokreti prestanu. Ova iluzija je izvedena uz pomoć kontrasta boja i položaja oblika unutar slike.

Ružičasta potjera

Optičke iluzije

Također poznata kao pac-man iluzija. Ako se zagledate u križić koji se nalazu u središtu slike, početi će se pojavljivati zeleni disk koji kruži po ružičastim diskovima. Nakon nekoliko sekundi ružičasti diskovi će početi polako nestajati i vidjeti ćete samo zeleni disk kako kruži oko križića. Nemojte micati pogled sa križića.

Iluzija iz kafića

Optičke iluzije

Ova poznata iluzija pronađena je na zidu jednog kafića. Iako se to ne čini tako, linije na ovoj slici su uistinu paralelne.

Baxter Harris iluzija

Optičke iluzije

Obratite pozornost na crni okvir oko slike. On je zapravo ravan, no za sada znanstvenici nemaju objašnjenje za ovo najnovije otkriće

Curryjem paradoks

Optičke iluzije

Iako se oba trokuta sastoje od potpuno jednakih delova, u drugome trokutu nedostaje jedan dio. Autor ovog magičnog trokuta je Paul Curry, a stvar je u tome šta ni jedan od ovih velikih “trokuta” nije pravi trokut, jer imaju zakrivljene hipotenuze.

Izvor: emuskarac.com

VIŠE

Ne verujte svemu šta vidite

Koje je boje haljina?

Jedna od najpopularnijih iluzija

I još mnogo, mnogo, mnogo iluzija…