Opti: Više od sajma za prezentaciju proizvoda

opti nije još samo jedan sajam za prezentaciju proizvoda: ovde optičari mogu dobiti dodatne tehničke informacije za svoju profesiju…

Samo sudeći prema brojkama, posve je jasno da opti forum obećava sveobuhvatan paket s obzirom na tržišnu orijentaciju: Više od 60 govornika nude 860 minuta informacija u čak 37 prezentacije. Dva pitanja će ostati u fokusu programa kroz sva tri dana. Ove po prvi puta ključne teme na opti-ju će biti vezane uz prezentaciju proizvoda u salama: vintage naočare i digitalna optometrija. Prezentacije, potpuno besplatne za posetioce, biće dostupne i na engleskom jeziku.

Na opti forumu će učestovati 136 studenata optometrije, optometrista, trenera s profesionalnih optičkih akademija, stručnjaka iz instituta za istraživanje tržišta i oftalmologa iz Nemačke i inostranstva, a svi oni će raspravljati u sali C2 o ključnim temama vezanih uz optometriju. Umesto dugih govora, opti forum će pružiti žive i na trenutke kontroverzne rasprave.

opti ceonversation

„Vintage Summit“ rasprava će biti fokusirana na dizajn i stil. Neki od govornika na bini opti foruma su i četiri velika kolekcionara vintage naočara; Mimi Lem (Belgija), Lee Yale (Velika Britanija), Christian Metzler (Nemačka) i Matti Piipponen (Finska). Govoriće o svojoj strasti za kolekcionarstvom, ali će i istražiti pitanje: Kakav uticaj okviri iz 70-ih i 80-ih godina imaju na današnje okvire naočara? Vintage Summit će se držati dva putaza vreme sajma: u petak (12:45-13:05) i u nedelju (15:45 – 16:05).

U isto vreme će se održavati izložba kultnih dizajn klasika u novom !HOT području u sali C1. Ovde će jedan od izlagača biti i Christian Metzler koji će prezentovati izbor iz svoje zbirke 500 naočara u Münchenu: modeli kasnih 70-ih i ranih 80-ih. Biće zanimljivo videti hoće li izbor uključivati i njegov omiljeni model, crni okvir Alpina M1. Matti Piipponen, voditelj Vintage Eyewear optičke prodavnice, Runebergin Silmälasi, u Helsinkiju. Njegova privatna zbirka ima više od 100 vintage naočara, isključivo branda Cazal. Među modelima koje će prezentovati će se naći i njegov najveći adut, Cazal 642.

Opti forum će potaknuti i neke druge važne rasprave, na primer, u digitalnoj optometriji. Ovo je prvi put da je opti posvećen ovoj temi. Spektar tema uključuje 3D lomove, centriranje sočiva pomoću digitalne merne opreme i integraciju sočiva koristeći digitalno-upravljane mašine. Serija predavanja o digitalnoj optometriji će se održati na opti forumu. Govornici poput Maika Hartunga (Carl Zeiss Vision) i Prof. Dr. Petera Baumbacha (Aalen Sveučilište) biće među stručnjacima koji će, zajedno s novinarima i izdavačem Jörgem Spangemacherom, raspravljati o „digitalnoj optometriji i oftalmičkoj optici“ u nedelju (13:15 – 14:05). Govornici će biti u potrazi za odgovorima na sledeća pitanja: Koje prednosti optičari dobijaju od digitalnih mernih metoda i proizvodnih tehnika u proizvodnji kvalitetnih naočara i kontaktnih sočiva? Koji alati i mašine su skupi, a neučinkoviti?

opti presse

U subotu (14:15-15:05) će se održati rasprava pod nazivom „Refrakcija – u kojem smeru idemo i šta nove mogućnosti mogu doneti. Od 3D loma do samo-refrakcije na računaru.“ Govornici uključuju Rainera Kirchhübela (direktor fabrike Oculus Optikgeräte GmbH) i Georga Stollenwerka (predsednik IVBS – Internationale Vereinigung Binokulares Sehen).

Osim tehničkih prezentacija, posetioci mogu pronaći popis od oko 20 izlagača koji nude odgovarajuće tehnologije za optičare. Popis se može naći na http://www.opti.de/digitale-optometrie pod „Explorers at a glance“.

Raspon tema na forumu opti pokriva sva područja delovanja optičara. Dva izlaganja će biti na temu prezbiopije. Uvodni deo će dati Oliver Kolbe, doktorant na Ernst-Abbe Univerzitetu, koji istražuje učinke dizajna sočiva na osobe s prezbiopijom koje rade na kompjuteru, i oni koji pate od astenopije. Kolbe će predstaviti rezultate svog istraživanja u petak od 13:15 – 13:35 pod naslovom „Prezbiopija i rad s ekranima“.

U nedelju će posetioci moći čuti i nove istraživačke rezultate u prezentaciji pod nazivom „Prezbiopijska skrb pomoću single-vision Orto-K leće“ (10:15 – 10:35). Torsten Pirwitz s Beuth Univerziteta u Berlinu će predstaviti učinke Orto-K sočivaza vid na blizinu osoba s prezbiopijom.

„Hoće li ceo svet uskoro biti kratkovid?Istraživanje kratkovidosti između nauke i stvarnosti“ naslov je panel rasprave koja će se održati u subotu od 11:00 do 12:05. Govornici na temu su prof. dr. Focke Ziemssen (doktor na Universitätsklinikum Tübingen – Klinika za oči), dr. Bastian Cagnolati (direktor Optometry Cagnolati), i dr. Arne Ohlendorf (Carl Zeiss Vision GmbH).

Kompletan program opti foruma biće dostupan na službenoj web stranici sredinom decembra. Informacije o svim prezentacijama, govornicima i termini će biti dostupni na www.opti.de/programm.