Očna mrena sada muči već i 40-godišnjake!

Najnovija istraživanja pokazuju da se starosna granica obolelih pomera na niže…

Povećan nivo ultra-ljubičastog zračenje u Zemljinoj atmosferi povećava i rizik od očne mrene. Najnovija istraživanja pokazuju da se starosna granica obolelih pomera na niže, pa je tako u Americi tri posto obolelih već u starosnoj grupi od 40 do 50 godina.

Istraživanje instituta John Hopkins iz Baltimorea pokazalo je kako od mrene boluje preko 20 miliona Amerikanaca, odnosno 17,2 posto tamošnje populacije. Isto ispitivanje ukazuje i na povećani trend obolenja, pa se očekuje da će za dvadeset godina preko 30 miliona Amerikanaca imati problem s očnom mrenom.

Da su takvi trendovi prisutni i kod nas, potvrdio je i dr. Aleksej Medić iz splitske očne poliklinike Medić-Žuljan-Jukić.

“Zbog pojačane insolacije, sve više ljudi i ispod starosti od 50 godina ima poteškoće prouzrokovane mrenom koja ako se ništa ne poduzima može dovesti do slepila, kazao je dr. Aleksej Medić.

 

Istaknuo je, međutim, kako pacijenti s očnom mrenom, imaju sve bolju mogućnost lečenja.

“Sada se pri operativnom zahvatu ugradi sočivo koje rešava sve refrakcijske probleme, od astigmatizma do teškoća s vidom na blizu i vidom na daljinu“, napomenuo je i dodao kako je tehnologija omogućila da se za multifokalna torična sočiva sada zahteva rez koji je samo 2 milimetra.

“To smanjuje rizike operacije i olakšava proces oporavka, a sve je dostupno i kod nas, ne samo u svetu. Uslovi operacije su stabilniji, a oporavak lakši i brži. I ono što je značajno, jednim se potezom reši i mrena i dioptrija“, izjavio je dr. Medić koji zajedno s ostalim lekarima iz poliklinke Medić-Žuljan-Jukić ima iskustvo obavljenih preko 20.000 operacija očne mrene.

“Kad se čovek odluči povećati kvalitet života, odnosno rešiti se mrene, od pregleda do operacije praktično može proći samo jedan dan“, ističe dr. Aleksej Medić.

Cena ovakvog zahvata kreće se od 8 do 15 hiljada kuna, zavisno od složenosti koja se prethodno utvrdi pregledom.

Preuzeto iz: www.slobodnadalmacija.hr