Nosite sočiva pravilno i zaštite svoj vid.

Zamena kontaktnih sočiva omogućuje više od odličnog osećaja novih sočiva na vašim očima. Ona je nužna i za zdravlje vaših očiju. Možda vam se čini nelogičnim da bacate sočiva, dok vam je vid i ugodno nošenje zadovoljavajuće. No, problemi s očima često ne pokazuju rane simptome, a vid se može znatno pogoršati, a bez da se to primeti, ukoliko se to događa postepeno.
Kako bi se izbegle komplikacije, sočiva treba baciti pre nego se promene njihove karakteristike. Ako se pridržavate rasporeda zamene, koji vam je prepisao lekar, sprečavate buduće probleme. Češće menjanje sočiva sa svežim novim parom, je zdravije za vaše oči. Ali neki put je teško zapamtiti kada treba zameniti sočiva. Zapišite datum zamene sočiva na kalendar. Ukoliko koristite elektronski kalendar, programirajte ga tako da vas podseti na zamenu sočiva. Dobar način je i držati u svojoj okolini vizualni podsetnik, koji vas svakodnevno podseća na umetanje i skidanje sočiva. Na primer, držite belešku uz četkicu za zube na ogledalu u kupatilu, kako biste se setili kada je trenutak za sveži par sočiva. I zapamtite: Ukoliko niste sigurni, uvek uzmite novi sveži par sočiva. Kontaktna sočiva su medicinska pomagala, pa ih kao takve treba tretirati. Kao i kod svih medicinskih pomagala, ne pridržavanje uputstava, povećava opasnost za zdravlje.

• Kontaktna sočiva za dnevno nošenje se ne smeju nikada nositi i po noći bez saglasnosti oftalmologa. Ukoliko to svejedno napravite, smanjujete kiseonik očima i mogućnost otpornosti na infekcije.

• Uvek menjajte sočiva prema uputstvu oftalmologa. Ukoliko ih nosite suviše dugo bez zamene, to može dovesti do stvaranja naslaga, a to opet dovodi do nadražaja oka ili smanjene vidljivosti. Zapamtite, da je što češće menjanje sočiva zdravije za vaše oči