Nošenje naočara: činjenice i zablude

Možda ste nešto čuli kad ste bili mlađi i niste znali bolje, ili vam svi tvrde da je nešto istina iako vam je u to teško poverovati. Ovo su najčešće zablude o nošenju naočara…

Kad jednom počnete nositi naočare, nosite ih zauvek: ZABLUDA

Dioptrijske naočare ispravljaju vaš vid. Svakodnevne obaveze postaju lakše kad sve vidite čisto. Ne nosite naočare jer ste zavisni o njima, nego jer vam ispravljaju refrakcijske greške vida.

Nošenje naočara će pogoršati vaše probleme s vidom: ZABLUDA

Naočare su pomoć za poboljšanje vida. Neće vam stvarati dodati probleme s vidom. Naš se vid prirodno pogoršava s godinama, stoga nemojte kriviti naočare ako vam dioptrija i dalje raste. Redovita kontrola očiju pomoći će identifikovati problem, a ispravne naočare će vam osigurati jasan vid.

Nošenje tuđih naočara kvari vid: ČINJENICA

Baš kao i većina licnih stvari koje posedujemo, dioptrijske naočare nisu namenjene deljenju. Ako nosite pogrešne dioptrijske naočare duze vreme mogu vam uzrokovati glavobolje i mučninu. Obavite pregled vida i odredite ispravnu dioptriju za vaše oči.

Gotove naočare za čitanje mogu rešiti vaš problem s vidom: ZABLUDA

Naočare za čitanje kupljene u prodavnici nisu prilagođene za nosenje, uglavnom zato što su dioptrije na oba naocarna stakla jednake. Većina ljudi s problemima vida imaju različite dioptrije za svako oko. Glavobolja, naprezanje očiju, pa čak i mučnina mogu biti posledica nošenja naočara za čitanje koje nisu prilagođene vašoj dioptriji.

www.thestandard.com.ph