Neobični uticaji trudnoće na vid

Trudnoća može uzrokovati probleme s vidom na ponekad neočekivane načine…

Prvi slučaj

pregnancy-e141753734845325-godišnjakinja je u 36.nedelji svoje prve trudnoće osetila zamagljeni vid i bljeskove svetlosti u oba oka.
Oftalmološki pregled je otkrio oštećenja na zadnjem delu oka, uključujući oticanje optičkog živca. Drugi testovi su pokazali da trudnica ima vrlo visok krvni pritisak, a u urinu joj su joj otkriven abnormalno visok nivo proteina.

Doktori su utvrdili da su problemi s vidom uzrokovani teškim oblikom preeklampsije, komplikacija trudnoće koja uzrokuje visoki krvni pritisak i visok nivo proteina u mokraći, potvrdili su istraživača sa Univerziteta Mohammed V u Maroku.

Jedini lek za preeklampsiju je rođenje deteta pa je trudnicaupućena na hitni carski rez. Rodila je dečaka, koji se, uprkos svojoj niskoj porođajnoj težini,činio sasvim zdrav. Tri meseca kasnije, vid joj se vratio u normalu, potvrdili su istraživači.

preeclampsia-eye-140219

Visok krvni pritisak uzrokovan preeklampsijom oštetio je vid, što dovodi do zamagljenja. Slika prikazuje unutrašnjost oka. Crne strelice pokazuju krvarenja a vrhovi strelica ukazuju na oticanje optičkog diska. Slika: The New England Journal of Medicine © 2014

 

Dr. Jill Rabin, šefica ambulantne nege, opstetricije i ginekologije u medicinskom centru Long Island Jewish Medical Center u New Hyde Parku, NY, koja nije bila uključena u ovaj slučaj, objasnila je da promene u vidu mogu biti jedan od simptoma preeklampsije. (Ostali simptomi uključuju jake glavobolje, bolove u gornjem delu stomaka i naglo debljanje.) Simptomi preeklampsije ponekad mogu biti jako suptilni ili mogu biti jako očiti, izjavila je Rabin. Ako trudnica doživi bilo kakve promene vida, posebno tokom trećeg tromesečja trudnoće, važno je da odmah o tome obavesti svog ginekologa.

Drugi slučaj

kehamilanU drugoj studiji slučaja, 25-godišnja trudnica iz Kanade primetila je tamnu mrlju u svom vidu nakon epizode jutarnje mučnine tokom 11. nedelje trudnoće.
Testiranje je pokazalo da su krvne žile u levom oku pukle tokom intenzivnog povraćanja, što je izazvalo krvarenje u oku.

Epizode nasilnog povraćanja mogu povećati krvni pritisakkod trudnica, uključujući i povećanje pritiska u žilama unutar oka, rekao je dr.Netan Choudhry, voditelj vitreoretinalne hirurgije na Institutu Herzig Eye u Torontu, koji je bio zadužen za lečenje žene. Ovo povećanje pritiska može uzrokovati pucanje krvnih žila u oku, a nakon toga se može dogoditi da krv „zaglavi“ u oku, rekao je Choudhry.

pregnancy-eye-140219

Snažno povraćanje usled jutarnje mučnine izazvalo je pucanje krvne žile u levom oku. Slika prikazuje krvarenje oka pre i nakon što se izleči. Slika: The New England Journal of Medicine © 2014

 

Intenzivno kašljanje, kijanje ili naprezanje tokom nužde može uzrokovati pucanje krvnih žila.
Ali, telo često može izlečiti ovu povredu samo od sebe, baš kao što to čini sa modricom, tvrdi Choudhry. U ovom specifičnom slučaju, povreda se pratila ali nije bila potrebna terapija te je zacelila nakon pet meseci. U nekim slučajevima potrebna je i operacija za oslobađanje krvi u očima, kaže Choudhry.
Oba izvestaja su objavljena u februaru, 2014. u časopisu New England Journal of Medicine.

Preuzeto sa: http://www.livescience.com/ Autor: Rachael Rettner