Naučite čitati recept za vaše naočare

Naučite šta znače brojevi na vašem receptu za dioptrijske naočare…

 

Za početak, imate dve glavne oznake: OS i OD – latinske kratice za levo oko – OS (oculus sinister); i za desno oko – OD (oculus dextrus). Povremeno ćete videti notaciju OU, šta znači da nešta uključuje oba oka. Uglavnom, što je broj na vašem receptu dalje od nule, time je vaš vid gori i potrebna vam je veća korekcija. Znak plus ispred broja znači da ste dalekovidi, dok minus znak označava vašu kratkovidost. Ovi brojevi predstavljaju dioptriju, odnosno jedinicu za merenje korekcije, ili snagu fokusiranja, koju zahteva oko. Dioptrija se često označava skraćenicom „D.

 

 

Na primer, ako vaš recept kaže -1,00, imate jednu dioptriju kratkovidosti, što je prilično blag iznos. Ako imate -4,25, to znači da imate 4 i 1 / 4 dioptrije kratkovidosti. To je veća kratkovidost od -1,00, te zahteva jače (deblje) staklo. Slično tome, 1,00 je mala količina dalekovidosti, a 5 je mnogo veća.

 

Oni koji imaju astigmatizam, u svom receptu mogu videti tri broja. Opšti oblik za pisanje tih brojeva je S x C x os(axis).

 

S se odnosi na „sferni“ deo recepta, što je stepen kratkovidosti ili dalekovidosti objašnjen gore.

 

C se odnosi na „cilindar“ ili astigmatizam, i može biti negativan ili pozitivan broj. Označava vaš stepen astigmatizma u dioptrijama. Što je veći taj broj, veći je i vaš astigmatizam.

 

Os(axis) je broj bilo gde između 0 i 180 stepeni. On otkriva usmerenje astigmatizma jer nije dovoljno samo odrediti koliko je velik astigmatizam; morate znati gde promena u zakrivljenosti zauzima mesto.

 

Evo dva primera kako recept za oči s astigmatizmom može izgledati:

 

-2,00 +1,50 x 180

+3,50 +3,00 x 45

 

Prvi red  označava osobu sa 2 dioptrije kratkovidosti, sa 1,5 dioptrijom astigmatizma, i osom od 180 stepeni.

 

Drugi red brojeva označava da osoba ima 3,5 dioptriju dalekovidosti, 3 dioptrije astigmatizma i osu od 45 stepeni.

 

Preuzeto iz: www.webmd.com