LASERSKA KOREKCIJA VIDA

Laserska refrakcijska hirurgija oka, popularno nazvana „lasersko skidanje dioptrije“ ili „laserska korekcija vida“, naziv je za različite postupke kojima se dioptrija ispravlja oblikovanjem rožnjače oka. Lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svetu u poslednjih 10 godina.

VIŠE Sve što ste želeli znati o laserskoj korekciji vida

Razmišljate o laserskoj operaciji?

Dva najpoznatija oblika laserske refrakcijske hirurgije su LASIK i PRK metode.

LASIK je danas najčešći oblik zahvata, jer daje izvrsne rezultate neposredno nakon operacijskog zahvata, a studije su pokazale da su pacijenti zadovoljniji nakon LASIK metode nego nakon PRK metode (manja posleoperacijska bol i brži oporavak vida).

Operacija LASIK je vrlo kratka i bezbolna, a sama metoda laserskog skidanja dioptrije se sastoji od dve faze. U prvoj se formira poklopčić u sloju rožnjače, a u drugoj fazi se laserski odstranjuje dioptrija, a poklopčić samostalno zaceljuje. U pravilu se operišu oba oka odjednom. Oporavak je brz, a vid se praktično već sutradan vraća u normalu.

PRK je metoda koja se primenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnjača. Prilikom zahvata odstrani se epitel s površine rožnjače i direktno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnjače. U posleoperacijskom toku nakon PRK metode, epitel rožnjače spontano zarašćuje za 2-3 dana. Primenom PRK metode oporavak vida je nešto duži, a – kao i kod LASIK metode – oba se oka operišu istovremeno. Oporavak vida traje i do 3-4 nedelje.

Prednosti PRK metode:

 • može se izvoditi na tankim rožnjačama (ispod 550 mikrona)
 • pojava suvog oka izražena je u znatno manjem postotku u odnosu na LASIK metodu
 • kapljanje umetnih suza traje kraće, u proseku 2-3 meseca.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Prolazna suvoća oka se javlja kod svih pacijenata i traje oko mesec dana. Pacijent oseća žuljanje, ima osećaj peska u očima, a osećaj se ublažava redovitim kapljanjem umetnih suza 6-8 puta dnevno.

Ostale komplikacije su retke (kod manje od 2% operisanih pacijenata), a manifestiraju se u obliku povratka dela dioptrije, uraštanja epitelnih stanica pod poklopčić ili ipak u obliku mikrostrija. Ove komplikacije se ne mogu predvideti, jer zavise o individualnom potencijalu zaceljivanja tkiva.Da bi se sprečile komplikacije, potreban je pažljiv odabir pacijenata, iscrpna anamneza i temeljan pregled pre operacije.

VIŠE: Šta ako kinem za vreme laserskog skidanja dioptrije?

Predrasude o laserskom skidanju dioptrije

Dobar ste kandidat za lasersko skidanje dioptrije ako ste stariji od 18 godina i imate stabilnu dioptriju. Laserski se mogu korigovati dioptrije u rasponu:

 • kratkovidost do -10,0 dioptrija,
 • dalekovidost do +5,0 dioptrija,
 • astigmatizam do 4,0 dioptrije cilindra.

VIŠE: Ko je kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije se ne preporuča kandidatu s bolestima:

 • rožnjače (keratokonus)
 • glaukomom
 • kataraktom (siva mrena)
 • autoimunim bolestima vezivnog tkiva
 • kod trudnoće ili dojenja.

VIŠE: LASIK može biti sigurniji od kontaktnih sočiva