Kontaktne leće – najčešća pitanja

Donosimo vam odgovore na osam najčešće postavljanih pitanja u vezi s vrstama, načinom upotrebe i održavanjem kontaktnih sočiva…

 

 

 

Šta su to izmenjiva kontaktna sočiva?

Izmenjiva kontaktna sočiva nose se određeni period vremena, zatim se bace i zamene novim parom.

Važno je razumeti razliku:

  • jednodnevna sočiva: potrebno ih je zameniti novim parom svakog dana
  • mesečne leće: potrebno ih je zameniti novim parom jednom mesečno

Raspored zamene i nošenja

Česte su zabune oko toga šta znači raspored zamene, a šta raspored nošenja kontaktnih sočiva:

  • raspored zamene kontaktnih sočiva odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi par sočiva, odnosno jesu li jednodnevne ili mesečne
  • raspored nošenja kontaktnih sočiva odnosi se na to koliko dugo nosite kontaktna sočiva pre nego ih izvadite iz očiju

Izmenjiva kontaktna sočiva mogu se propisati za dnevno ili produženo nošenje, zavisno od fiziologije Vašeg oka, od Vaših potreba te, naravno, od vrste sočiva. Sledite preporuke svog očnog specijaliste i preporuke proizvođača.

Zašta uopće vaditi sočiva iz oka?

Šta češće menjate kontaktna sočiva, to će Vam oči biti zdravije.

Proteini, kalcij, lipidi i ostali prirodni sastojci suza talože se na sočivima. Te naslage čine leće manje udobnima nego kada su potpuno nove, a istovremeno Vaše oči mogu biti sklonije infekcijama.

Naravno, leće se mogu očistiti no čišćenje nije 100% učinkovito.

 

Koliko su važne preporuke proizvođača?

Šta češće menjate kontaktna sočiva, to će Vam oči biti zdravije.

Proizvođači preporučuju određeni raspored zamene kontaktnih sočiva na osnovu toga koliko se dugo mogu nositi pre nego se na njih natalože proteini, kalcijum ili lipidi. Uprkos čišćenju sočiva, ako se ne radi o jednodnevnim sočivima koja se menjaju svaki dan, na svim kontaktnim sočivima pojaviće se naslage koje se ne mogu ukloniti i koje se talože na sočivima. Te naslage čine Vaša sočiva manje udobnima nego kada su bile nove i oči su Vam podložnije infekcijama.

Zato treba slediti preporuku proizvođača i ne nositi preko rasporeda zamene koji proizvođač preporučuje.

 

Koja je razlika između izmenjivih i stalnih sočiva?

Čak i pre nego šta su se pojavila izmenjiva sočiva, bilo je poznato da česta zamena sočiva pridonosi očuvanju zdravlja oka i jasnoći vida.

Proizvođači kontaktnih sočiva razvili su nove metode proizvodnje kako bi proizveli visokokvalitetna sočiva u većim serijama, s nižim troškom proizvodnje. Taj je napredak doveo do nižih cena sočiva i omogućio češću zamenu sočiva.

 

Koliko koštaju izmenjiva kontaktna sočiva?

Mesečna silikon-hidrogelna sočiva (sočiva nove generacije, sočiva koja dišu“), kao šta su Air Optix Aqua, koštaju cca 6 kuna dnevno, zajedno s troškom rastvora. Čak su i jednodnevna kontaktna sočiva povoljnija nego šta mnogi ljudi misle. Već od 9 kuna dnevno možete nositi jednodnevna sočiva. Takođe, kod jednodnevnih sočiva nema troška rastvora za čišćenje sočiva.

 

Zašto odabrati mesečna kontaktna sočiva?

Mesečna kontaktna sočiva menjaju se jednom mesečno. Najlakše je zapamtiti kada ih trebate zameniti novim parom – npr. svakog 1. dana u mesecu, kada idete u mesečni shopping ili uplaćujete članarinu u fitness-centru.

 

Koji je raspored zamene kontaktnih sočiva ispravan za mene?

To ima više veze s Vašim očima nego sa samim kontaktnim sočivima. Bitno je kako Vaše oči reaguju kada nosite sočiva. Kod nekih osoba oči luče više proteina i lipida nego kod drugih, zato se sočiva moraju menjati češće.

Temeljnim pregledom, oftalmolog ili optometrista pomoći će Vam odrediti najbolji raspored nošenja i zamene kontaktnih sočiva.

Preuzeto iz: www.plivazdravlje.hr