Kontaktna sočiva za Noć Veštica vas mogu oslepiti!

Ako ste razmišljali o nošenju „fazonskih“, dekorativnih kontaktnih sočiva za Noć veštica, možda biste mogli preskočiti ovaj dodatak maskiranju. Stručnjaci savetuju: one mogu oštetiti oči, pa čak i dovesti do slepila!

 

Naime, kontaktnasočiva koje se ne koriste za ispravljanje vida, nego za estetsku promenu boje očiju i koje se mogu nabaviti u prodavnicama s kostimima, supermarketima ili sličnim dućanima koji nisu optički centri, mogu uzrokovati oštećenje rožnjače ili čireve na njoj, dovesti do upala, pa čak i trajnog gubitka vida, tvrde oftalmolozi. Oni savetuju da ih izbegavate u širokom luku!

 

„Oko je vrlo delikatno područje i stavljanje nečega što je prodao neko ko nije stručnjak za oči je vrlo opasno. Dekorativna kontaktnasočiva se trebaju tretirati na isti način kao i kontaktnasočiva za ispravljanje vida –potpunim savetima kako ih staviti u oči i brinuti o pacijentima nakon toga“, otkrio je očni hirurg David Allamby iz londonske oftalmološke klinike Focus.

„Sočiva koja se koriste u kutmetičke svrhe zahtevaju potpuno isti postupak kao i sočiva koje služe za korekciju vida. To znači da osoba koja želi nositi sočiva mora proći oftalmološki pregled kod lekara oftalmologa i edukaciju za nošenje sočiva. Kupiti sočiva samostalno, bez pregleda i bez prethodnog iskustva u najmanju ruku je neozbiljno. Ljudi nisu svesni mogućih neželjenih posledica (konjuktivitis, keratokonjuktivitis,nerozija rožnjače ili nešto mnogo gore)“, objasnila nam je Tanja Tomljanović, dr. med. specijalist oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus.

„Postoji još jedan potencijalni problem, a to je kupovina sočiva preko interneta ili u prodavnicama koje nisu specijalizovani optičko oftalmološki centri. Savet svima je biti odgovoran prema svojim očima i ne upuštati se u eksperimente koji mogu imati vrlo neprijatne posledice“, savetovala je dr. Tomljanović.

Preuzeto iz: www.ordinacija.hr