Kako se zdravlje očiju menja tokom godina

Kako se telo razvija kroz godine, tako se menjaju i oči pa u određenim periodima života postaju više podložne raznim opasnostima iz okoline…

Detinjstvo i tinejdžerska doba

Problemi u razvoju

children-eye-health-300x164Djeca često nisu svesna svojih problema s vidom, pa je važno da ih se redovito testira. Bez ispravnih naočara, problemi se nakupljaju i u budućnosti ih je teže otkloniti.

„Ako se loš vid deteta ne ispravi do osme godine, više se nikad neće moći u potpunosti ispraviti, čak ni s naočarima“, objašnjava Omar Hassan, voditelj stručnih službi u kompaniji Vision Express. „Školska se izvedba može drastično poboljšati s pravim naočarima.“

20e i 30e

Sunce i oštećenje vida

Sunce može uzrokovati razne promene u oku. „Ljudi koriste zaštite od sunca za kožu, ali ne pridaju eyes-on-the-sun-283x300dovoljno pažnje zaštiti očiju od sunca“, kaže Omar. Rožnjaca može zadobiti opekotine od sunca, što posle uzrokuje veće probleme – i zato je nužno nositi sunčane naočare.

Kratkovidost

Poslednjih godina došlo je do velikog porasta broja osoba s dijagnostikovanom kratkovidošću – 27% odraslih su sada kratkovidi u poređenju sa samo 10% u 1960-ima.

„Kratkovidost se jednostavno ispravlja s naočarima ili kontaktnim sočivima pa čulo vida i dalje funkcioniše, kaže Omar.

Kompjuterski vid

„Sami ekrani ne utiču na vid – ako dugo gledate u umetničku sliku, rezultat će biti isti“, kaže Omar. „Ali što više upotrebljavate oči, to će one biti umornije.“ Zato je potrebno često praviti pauze od gledanja u ekran.

40e i 50e

Dalekovidost

Ako se nađete u situaciju da udaljavate novine od sebe da biste ih mogli pročitati, moguće da je da patite od prezbiopije ili staračke dalekovidosti. Ovo stanje je posebno učestalo iza 40-e godine, čak i kod onih koji nikad nisu imali problema s vidom do tad.

„Jako je važno izraditi naočare za vašu dioptriju prema preporuci oftalmologa, umesto da se oslanjate na gotove naočare za dalekovidost iz prodavnice jer one ne mogu ispraviti problem u potpunosti“, kaže Omar. „Naočare na policama su samo povećala različitih snaga, a odgovarajuće naočare ispraviće svaku refrakcijsku grešku u oku, što znači da ćete videti oštriju sliku, a ne samo veću.“

Suve oči

dry-eyes-300x200Kako starimo, suzne žlezde proizvode manje suza, što dovodi do suvih i nadraženih očiju. Žene su podložnije ovom problemu jer može biti uzrokovan hormonima, ali pod uticajem je i klimatizacije, kontaktnih sočiva i lekova. U istom danu oči mogu biti potpuno suzne do potpuno suvih.

„Suzne oči nastaju kada se osetljive točke u oku osuše, pa preterano proizvode suze“, objašnjava Omar. „Pravite pauze kod gledanja u ekran i često trepćite kako biste nadoknadili vlažnost u oku. Ako ni to ne pomaže, koristite kapi za oči“.

60 +

Mrena

Posle 40-e, svato će imati neki oblik mrene (zamagljivanje sočiva). Većinu slučajeva treba pratiti bez lečenja.

„U slučajevima gde je mrena uznapredovala, moguće je ukloniti je hirurškim zahvatom“, kaže Omar. „To je jedna od rutinskih operacija u modernoj medicini, s vrlo visokim stopama uspeha.“

Senilna makularna degeneracija (AMD)

macular-deg-300x116

Ovo je najčešći oblik gubitka vida u Velikoj Britaniji kod osoba starijih od 60, s 200 novih slučajeva dijagnostikovanih svaki dan. Stanje uzrokuje postupni gubitak središnjeg vida (ono što vidite kada se usredotočite ravno napred). Sa starenjem stanovništva, procenjuje se da će ova brojka dvostruko porasti do 2050. Waldshut-Tiengen, Waldshut, Baden-Württemberg – News, Fotos, Videos, Wetter, Karten . godine.

„Na žalost, za AMD ne postoji lek iako postoje inekcije koje mogu zaustaviti njen napredak“, objašnjava Omar. „Ako se ne leči, može dovesti do slepoće.“

Preuzeto i prilagođeno: www.mirror.co.uk, Autor: Rosie Hopegood