Kako pronaći idealne dioptrijske naočare?

Pri odabiru dioptrijskih naočara važno je obratiti pažnju na oblik lica i boje okvira kako bi savršeno pristajale uz lice…

Mnoge osobe koje imaju problema sa vidom nošenje naočara smatraju ružnim i neprivlačnim. Međutim, vreme oskudnog izbora naočara već je davno iza nas. U samim počecima okviri su izgledali nezgrapno, ‘štreberski’ i bili su podosta teži od ovih koje danas nude optike.
Dakle, ukoliko ste se konačno ohrabrili i posetili optometristu koji vam je objasnio kako morate nositi naočare, ne oklevajte i ne gurajte nalaz u donje ladice radnog stola, već se spremite za razgledanje izloga kako biste pronašli one idealne.
Prilikom kupovine ne insistirajte na ekskluzivnosti modela, već pažljivo razgledajte okvir koji mora biti napravljen od čvrstog, ali laganog materijala.
Sunčane naočare većina žena kupuje s obzirom na trend, no isto pravilo ne vredi i za dioptrijske naočare. U tom slučaju ne vredi trend, već to da
pravilo da na vašem licu izgledaju lepo i skladno.

Osobama svetlijeg tena pristaju okviri nežnijih boja

Važno je obratiti pažnju na ten. Naime, osobama svetle puti uglavnom ne odgovaraju bezbojne ili crne naočare, dok im više pristaju ljubičasti, plavkasti i crveni okviri. Osobe koje vole nanositi veću količinu šminke svakako bi trebale izbeći kupovinu bezbojnih ili svetlijih okvira.
Osobama koje imaju usko lice najviše ‘leže’ četvrtaste ili ‘mačkaste’ naočare, ali im neretko odgovara i većina drugih oblika okvira. Ako imate uže lice, svakako pripazite da okvir ne bude širi nego što je potrebno. Osobama s ovalnim licem odgovara četvrtasti oblik naočara, te je veoma bitno da mesta gde se nalaze stakla ne dodiruju obraz i da se ne usecaju u slepoočnice.
Na četvrtastom licu na kojem je naglašena vilica najbolje izgledaju četvrtaste naočare, ali i one koje imaju zadebljanu gornju ivicu.

Preuzeto iz: www.javno.hr