Kada deca mogu početi nositi kontaktna sočiva

Različita su mišljenja o tome kada je idealno aplicirati kontaktna sočiva s obzirom na starost…

Dok se sa druge strane njihovo nošenje nikako ne limitira godinama. Uspešno nošenje sočiva zavisi više od odgovornosti i pristupa, nego od godina. Važno je da se roditelji deteta dobro informišu kod kontaktologa o dobrim i lošim stranama raznih vrsta kontaktnih sočiva.

 

Prema iskustvima većine oftalmologa i optometrista, roditelji se obično podrede mišljenju stručnjaka i tada sve zavisi od kontaktologa, koji će konkretni tip sočiva preporučiti za određenu situaciju.

Pomoć s komplikovanim očnim manama

Uopšteno se može reći da mala deca koriste kontaktna sočiva najviše iz medicinskih razloga, na primer, kod komplikovanih očnih mana koje se u većini slučajeva rešavaju hirurški. Ipak, kod vrlo male dece ponekad hirurški zahvat može predstavljati problem.

Klasičan primer je dečja afakija. Radi se o nedostatku sočiva u oku. To je urođena mana, ali na sreću vrlo retka. Obzirom da se dečje oko stalno razvija i raste, nije moguć nadomeštaj sočiva veštačkom unutrašnjom varijantom.

U tim slučajevima moguće je iskoristiti kontaktno sočivo, koje omogućava tako oštećenom oku pravilan razvoj njegovih ostalih zdravih delova, Druga od mogućnosti korišćenja kontaktnih sočiva je kod lečenja slabovidosti – ambliopije. U tom slučaju kontaktno sočivo zamenjuje okluziju.

Sport i kozmetički razlozi

Kod predškolske i školske dece se korekcija kontaktnim sočivima koristi pre svega kod malih sportista. Kod adolescenata su to većinom kozmetički razlozi.

Roditelji uče decu kako brinuti o kontaktnim sočivima

Predškolskoj deci i malim školarcima većinom roditelji stavljaju i skidaju sočiva. Zato bi ih kontaktolog trebao dobro podučiti kako koristiti kontaktna sočiva i kako o njima brinuti. Tu odgovornost je dobro postepeno preneti na dete. Već u predškolsko doba učimo decu kako bi si sami mogli sigurno stavljati i skidati sočiva i usađujemo im osnove održavanja sočiva.

Iako manja deca mogu imati problema s kontaktnim sočivima, a pogotovo njihova disciplinovanost po pitanju higijene i održavanja sočiva često nije onakva kakva bi trebala biti, idealan su izbor za njih dnevna sočiva. Samo u slučaju terapeutskih sočiva izabiramo drugi tip, na primer godišnje sočivo.

Izbor sočiva kod starije dece

Kod starije dece je moguće koristiti sočiva za planiranu zamenu, ali ipak treba istaći osnovno upoznavanje s problematikom čišćenja i režima nošenja.

Glavni problem kontaktnih sočiva kod te dece nije sama aplikacija sočiva, već zahtevi o brizi za sočiva. Roditelji moraju posvetiti dovoljno pažnje pri objašnjavanju deci o rukovanju sočivima.

“Strpljenje mora biti na prvom mestu”

Bolje je posvetiti detetu više vremena na početku i tako preduhitriti moguće komplikacije. Ako sočiva nisu određena za svakodnevno nošenje, već na primer samo za sport, preporučujemo dnevna sočiva.

Kod adolescenata većinom apliciramo dvonedeljna sočiva, ponekad mesečna, jer se većinom radi o zameni za korekciju naočara.

Lekar savetuje, ali roditelji odlučuju

Kao što je gore pomenuto, većina roditelja veruje mišljenju očnog stručnjaka i izabira sočiva koja su im preporučena. Ipak, konačna odluka da li će dete nositi kontaktna sočiva ili naočare, uvek je odluka roditelja. To je zato što oni najbolje poznaju svoje dete, a takođe mogu proceniti da li bi dete savladalo problematiku nošenja sočiva.

U idealnom slučaju uzimamo u obzir mišljenje roditelja, deteta, tip mane koju ispravljamo i pre svega zrelost konkretnog deteta. Ako je dete sposobno brinuti se o sočivima i ispravno ih koristiti, nema razloga ne koristiti takvu korekciju.

Preuzeto iz: www.kontaktne-lece.hr