Izmišljene naočare za daltoniste

Dr. Daniel Bor sa univerziteta u Sussexu slep je na boje, a to mu, kaže, otežava rad. Međutim, nedavno su osmišljene naočare za koje kaže da će ih rado nositi…

Naučnici su osmislili naočale sa staklima koje pojačavaju crvenu i zelenu boju, što omogućuje daltonistima da vide boje na koje su inače slepi, piše Daily Mail.

Dr. Bor probao je test naočare sa Oxy-Iso staklima. ‘Najviše problema imam kada tokom izlaganja seminara studenti koriste crvene i zelene grafikone, a ja ne mogu videti razliku među njima’, rekao je dr. Daniel Bor sa univerziteta u Sussexu.

‘Osim toga, teško složim boje prilikom odevanja. Kada sam prvi put stavio naočare bio sam veoma uzbuđen. Bio sam sa ćerkom u teretani i odjednom sam jasno video boju njenih usana. Nosila je crveno-narandžasti džemper i odjednom se isticao’, ispričao je dr. Bor.

Naočare koje su najpre dizajnirane za medicinsku upotrebu, delo su američkog naučnika Marka Changizija. ‘Napravljene su tako da ljudi koji ih nose mogu videti jasnu razliku između zelene i crvene boje’, rekao je dr. Changizi.

Daltonizam pogađa svakog 12 muškarca i svaku 200 ženu. Problem prepoznavanja crvene i zelene boje je najčešći oblik daltonizma, a ređi slučaj je nasleđivanje nesposobnosti prepoznavanja plavih i žutih nijansa boje. Takav poremećaj pogađa u istom broju i muškarce i žene. Nije poznato kada će se naočare dr. Changizija početi masovno proizvoditi.

Pogledajte video ovdje

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr