Italia Independent

Upoznajte Italia Independet, naočare za sunce baršunastog efekta koje su modni svet počistile kao uragan…
Jedan od najuzbudljivijih i najinovativnijih brendova koji se pojavio u poslednjih nekoliko godina, Italia Independent svojim je sunčanim naočarima baršunastog efekta pomeo modni svet poput uragana. Lansirali su ga početkom 2007. Mladi naslednik Fiatova carstva Lapo Elkann u saradnji s Giovannijem Accongiagiocom i Andreom Tessitorijem, u prestižno firentinskom butiku Luisa Via Roma, za vreme trajanja sajma Pitti Imagine, predstavivši prvi model sunčanih naočara u celosti izrađen od karbonskih vlakana, inspirisan hi-tech jedrilicom u vlasništvu Elkannove porodice Agnelli. Već taj prvi model postao je predmetom kolekcionarskog obožavanja, a svi njihovi dalji projekti samo su još dodatno učvršćivali kultnu poziciju ovog mladog brenda.

Filozifija Italia Independenta (I-I) temelji se na spoju prepoznatljivog tradicionalnog kvaliteta „made in Italy“ sa modernim tehnologijama i pristupu dizajnu, a osim kolekcija sunčanih naočara i dioptrijskih okvira, po kojima su danas najpoznatiji, razvijaju čitavu lifestyle filozofiju brenda saradnjama s najrazličitijim firmama, specijalizovanima za pojedine proizvode. Tako su, na primer, dosad sarađivali sa slavnim italijanskim proizvođačem šešira Borsalino, proizvođačem satova Toywatch (limitiranom serijom naočara i satova s baršunastim efektom), firmom Orciani specijalizovanom za modne dodatke od kože, luksuznim telefonima Vertu, kao i firmom Smeg, za koju se redizajnirali njihov ikonički retro-hladnjak u jeans varijanti, ali i s mnogim drugima, često i u humanitarne svrhe.


Ipak, naočare su ono što definiše samu srž brenda i ono zbog čega je ime Italia Independent danas poznato širom svetskih metropola. Njihove kolekcije sunčanih i dioptrijskih modela su sve od reda izrađene najnaprednijim savremenim tehnologijama, pa tako hit-baršunaste kreacije uopšte nisu prekrivene baršunom nego je posebna vrsta materijala laserski tretirana na način da se postigne meki, baršunasti efekat. Njihovi „ogledalo“ modeli, jedinstveni po tome što ne reflektuju samo stakla već i čitav okvir, nastaju posebnom tehnologijom raspršivanja metaliziranih molekula, a genijalnom inovativnošću bez daha ostavljaju i termosenzitivni modeli koji svoju tamnu boju okvira menjaju u grafičke uzorke kad su izloženi temperaturama većim od 30 C stepeni! Kako ni domaći obožavaoci ne bi bili izostavljeni iz ovog globalnog fenomena, pobrinuo se zagrebački Opto Centar u Vlaškoj ulici, kod kojih možete ekskluzivno kupiti gotovo sve modele iz najnovije I-I prolećno/letnje kolekcije.


Osim bezbroj pojavljivanja u modnim editorijalima i na street-style blogovima, Italia Independent naočare prigrlili su i svetski celebi poput Lady Gage i Justina Biebera, a Karl Lagerfield ih bukvalno ne skida s glave. Broj modela koje je dosad poneo opasno se približava njegovoj legendarnoj golemoj kolekiciji iPoda. A od svog pojavljivanja na domaćem tržištu, pre samo nekoliko nedelja, naočare Italia Independent već su ugrabila i nauticajnija imena domaće modne scene!

Preuzeto iz: Elle magazin, Autor: Saša Joka