iridology_iris_eye_chart_right_mirror

Iridologija

Šta je to iridologija? Iridologija je metoda alternativne medicine u kojoj se tvrdi da se na temelju boje, linija i mrlja u mrežnjači (iris) oka može dijagnostikovati zdravstveno stanje pacijenta.

Metoda iridologije poznata je od vremena Stare Grčke, a primenjivala se nekad i danas u tradicionalnoj kineskoj medicini.

U Nemačkoj metod je razvio Pastor Felke u knjizi Naturheilkunde početkom 1900. koji je iridologiju upotrebljavao u sklopu tretiranja specifičnih bolesti. Iako je bio osporavan, osnovao je Institut u Heimshiemu kao vodeći nemački centar.
Dr Bernard Jensen, američki kiropraktičar, iridologiju je proširio u SAD 1950. On ju je ugradio u vlastiti način lečenja koji je p

iridology_iris_eye_chart_right_mirror

Po naučno neutemeljenom verovanju koje proizlazi iz nedostatka činjenica i dokaza, retina oka se deli na 12 sati i sedam krugova koji polaze iz središta (zenice) i idu do spoljnih rubova. Krugovi se sastoje od sedam koncentričnih krugova koji se pravilno šire od zenice. Retina desnog oka signalizira o zdravstvenom stanju desne strane tela, a retina levog oka o levoj, dok se „parni“ organi mogu naći u jednoj ili drugoj mrežnjači. Iznimak je srce koje se po pravilu pojavljuje u obe retine. Ti krugovi vidljivi su samo kad postoji neka anomalija u organima na koje se odnose, polazeći od broja jedan (krug najbliži zenici) do broja sedam. Ti se krugovi odnose na srce, creva, bubrege, pluća, mozak i kožu.

Anomalije u nekim slučajevima izgledaju kao mrlje, a ponekad kao kratki „štapići“ ili razni nepravilni oblici. Kao znak bolesti može poslužiti i promena boje retine na određenom mestu. Drugi znaci, koje ne treba upoređivati s krugovima, su tzv. srčani prstenovi koji ukazuju na neku srčanu bolest samu ili udruženu s drugim poremećajima.

Znak koji predstavlja prvi poziv na uzbunu jeste jedna ili više crvenih tačaka na svetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik (trougao, kvadrat, romb, itd.) – to je znak tumora. Znak se obično pojavljuje nekoliko meseci pre bolesti. Zenica može biti proširena (psihički poremećaji) ili sužena (problemi kralježnjače, meningitis) ili nejednaka (neurastenija, paraliza). Zenica koja je uspravna – ovalna, upozorava na sklonost apopleksiji (nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a ako je vodoravna – ovalna, reč je o bolestima očne jabučice, hipofize, štitne žlezde. Ako je izvan centra, upozorava nas o plućnim ili želudačnim bolestima.
Iridolozi se pri dijagnostikovanju služe posebnim kartama koje su podeljene i u 100 segmenata. Metod je razvijen tokom decenije tako da se umesto uveličavajućih stakala danas koriste kamere, a analiza se obavlja uz pomoć računara.

Prednosti

Iridolozi neutemeljeno tvrde da se ova tehnika bolje koristi za preventivu bolesti, odnosno da se njome može odrediti zdravstveni status pojedinog organa te da su u stanju odrediti ravnotežu organizma i definisati akutne, te još preciznije hronične bolesti. Metoda je neinvazivna.
Nedostaci

Iridologija jest pseudonauka i nije utemeljena u činjenicama niti za njenu delotvornost postoje naučni dokazi. Negira neke medicinske činjenice i za svoje tvrdnje nema dokaze. Može se svrstati u šarlatanstvo jer je vezana za čovekovo zdravlje.

Preuzeto sa: medikus.hr