Dugotrajno uzimanje acetilsalicilne kiseline povezano s gubitkom vida

Osobe koje dugotrajno i redovito uzimaju acetilsalicilnu kiselinu, poput onih koji je uzimaju kao zaštitu od moždanog i srčanog udara, imaju veće mogućnosti da izgube vid, pokazalo je australsko istraživanje provedeno na više od dve hiljade osoba…

Prema istraživanju objavljenom u časopisu američkog lekarskog udruženja JAMA Internal Medicine, koje prenosi BBC, osobe koje godinama uzimaju acetilsalicilnu kiselinu imaju dvostruko veći rizik razvoja vlažne makularne degeneracije – koja je najčešći razlog gubitka vida u starijoj životnoj dobi.

Naučnici kažu kako prikupljeni dokazi još uvek nisu dovoljni da se promene preporuke u uzimanju tih tableta, ali rezultate treba imati na umu u slučaju osoba kod kojih se makularna degeneracija već razvila na jednom oku.

Svaka deseta osoba od 2389 osoba, koliko ih je učestvovalo u istraživanju na univerzitetu Sydney, uzima acetilsalicilnu kiselinu barem jednom nedeljno, a ispitanici su prosečno bili stari 65 godina. Podvrgnuti su očnom pregledu nakon pet, 10 i 15 godina.

Do kraja istraživanja utvrđeno je da je 9,3 posto pacijenata koji uzimaju acetilsalicilnu kiselinu razvilo vlažnu makularnu degeneraciju u poređenju s 3,7 posto onih koji ju nisu uzimali. ‘Povećani rizik od vlažne makularne degeneracije otkriven je nakon 10 ili 15 godina što sugeriše da je kumulativni učinak važan’, zaključili su naučnici.

S obzirom na raširenu upotrebu acetilsalicilne kiseline svako povećanje rizika za stanja koja dovode do invalidnosti važna su jer utiču na mnoge osobe, kažu naučnici.

U vlažnoj makularnoj degeneraciji dolazi do nekontroliranog bujanja krvnih žilica u mrežnjači koje stvaraju otekline i krvarenja. Uzrast, pušenje i bolesti u porodici važni su faktori.

Preuzeto iz: www.dnevnik.hr