DIOPTRIJSKE NAOČARE

Dioptrijske naočare su očno pomagalo kojima se ispravljaju greške vida – kratkovidost, dalekovidost i/ili astigmatizam. Osim dioptrijske, naočare mogu biti zaštitne ili sunčane.

ISTORIJA Kako su nastale naočare?

Naočare se sastoje od okvira koji drži staklo (sočiva), a nose se ispred očiju, obično za ispravljanje oštrine vida, zaštitu očiju od UV zraka ili drugih štetnih faktora.

Korektivna sočiva prilagođavaju žarišnu daljinu oku, kako bi ublažile efekt kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma. Starenjem sočiva gubi elastičnost, što smanjuje sposobnost akomodacije oka i rezultira prezbiopijom (staračka dalekovidost). Takvom stanje se ispravlja progresivnim stakla, koje u sebi sadrže više dioptrija; na dnu stakla je dioptrija za čitanje, a na gornjem delu za daljinu.

Lomna jačina sočiva meri se dioptrijama (D). Naočare za čitanje (dalekovidost) imaju raspon jakosti sočiva od +1.00 do +4.00 dioptrije.

Miopija se ispravlja konkavnim ili minus sočivima.

Naučite čitati recept za vaše naočare

Okviri za naočare najčešće se izrađuju od metala ili plastike.

Naočare su prvotno bile staklene, dok su danas mnoge izrađene od različitih tipova plastike, uključujući CR-39 i polikarbonat. Ovi materijali umanjuju mogućnost loma i lakši su od stakla. Neki plastični materijali imaju bolje optičke karakteristike od stakla, kao što su bolja transmisija vidljivog svetla i apsorpcija ultraljubičastog svjetultraljubicastih zraka. Neki takođe imaju bolji indeks loma od većine staklenih naočara; to je korisno u izradi korektivnih naočara koje se oblikuju kako bi ispravile različite oblike vidnih abnormalnosti, kao što je miopija, omogućavajući upotrebu tanjih stakala.

Novija plastična stakla, nazvane izon, mogu ispraviti neke aberacije koje se prirodno pojavljuju u prostoru ispred naših očiju. One kreiraju oštriji vid i pomažu kod haloa i mušica koje se uočavaju zbog bleštanja pri noćnoj vožnji.

Obojana i fotoosetljiva stakla za naočare su izuzetno praktične za ljude koji žele zaštitu od UV zraka a pri tome mogu zadržati svoje dioptrijske naočare na licu. Naime, ova stakla imaju spospobnost zatamnjivanja na svetlosti i pod uticajem UV zraka a u zatvorenim prostorima su providne baš kao i sve druge dioptrijske naočare.

VIŠE: Sunčane naočare s dioptrijom

SAVETI ZA IZBOR NAOČARA

Kako pronaći idealne dioptrijske naočare?

Kako odabrati pravu boju naočara?

Odaberite okvir naočara prema boji kose

5 saveta za korisnike naočara