Alternativne korekcije vida


Šta ako laserska operacija nije prava stvar za vas? Možda želite razmisliti o nekim drugim alternativama korekcije vida…

PRK
PRK (ili fotorefraktivna keratektomija) je drugi najpopularniji laserski postupak korekcije vida. Kao i laserska operacija, PRK koristi laserski eksim za  preoblikovanje rožnjače. Ali kod PRK, umesto stvaranja zaliska na rožnjači hirurg uklanja tanki vanjski sloj ćelija rožnjače (epitel), a zatim primenjuje tretman sa laserskim eksimom na površini oka, eliminišući rizik od komplikacija zaliska.

LASEK
LASEK (ili laserski epitelni keratomileusis) liči PRK-u u tome što hirurg ne radi na zalisku tipično za LASIK (lasersku operaciju)u prvom koraku postupka. Nego, umesto da potpuno ukloni vanjski sloj ćelija rožnjače (epitel), LASEK hirurg stvara vrlo tanki epitelni sloj i zamenjuje ga nakon tretmana laserskim eksimom.

Epi-LASIK
Epi-LASIK je vrlo sličan LASEK-u. No, umesto da koristi rešenje sa razređenim alkoholom za omekšavanje epitela, epi-LASIK koristi ručni uređaj sličan LASIK mikrokeratomu kako bi stvorio ultra-tanki epitelni zalizak. Nakon što je oko preoblikovano sa laserskim eksimom, ovaj epitelni zalizak se vraća u svoj prvobitni položaj i održava se na mestu sa zavojem i kontaktnim sočivom nekoliko dana.

Fakični IOL
Fakični IOL je ne-laser postupak kod koga hirurg umeće tanko sočivo u oko da ispravi vrlo visoke dioptrije kratkovidosti ili dalekovidosti. Ovaj postupak je najčešće rezervisan za pacijente čije je refraktivno oštećenje previše ozbiljno da bi se korigovalo LASIK hirurgijom ili za pacijente čije su rožnjače previše tanke za LASIK ili ostale refraktivne postupke.

ICL
Umetnuto kontaktno sočivo (ICL) je posebna vrsta fakičnog IOL-a koja je smeštena unutar oka između dužice i prirodnog kristalnog sočiva. Kao i drugi fakični IOL-i, ICL se obično preporučuje za visoke dioptrije kratkovidosti koje ne mogu biti ispravljene LASIK-om ili za rožnjače koje su previše tanke za LASIK ili ostale laserske postupke.

RLE
RLE (ili refraktivna zamena sočiva) još je jedan ne-laserski, unutrašnji postupak za korekciju vida. Kod RLE-a hirurg uklanja prirodno sočivo unutar oka i zamenjuje ga sa veštačkim sočivom različite snage za jasan vid bez naočara. RLE postupak je vrlo sličan katarakt hirurgiji.

Bliski vid CK
Bliski vid CK je ne-laserski postupak koji preoblikuje rožnjaču pomoću radio-frekvencijskih talasa. Prvenstveno se koristi za ispravljanje dalekovidosti stvaranjem takvog stanja da jedno oko vidi bolje na daljinu, a drugo oko bolje vidi izbliza. Bliski vid CK se može obavljati na očima na kojima je prethodno obavljena LASIK hirurgija ili na očima koje nisu trebale korekciju vida dok nisu prerasle u prezbiopiju.

Preuzeto iz: http://www.lasiksurgerynews.com