5 životinja s najlošijim vidom

I dok se divimo svakom veličanstvenom orlu i elegantnom konju koje je priroda stvorila, postoje životinje koje se ne mogu baš pohvaliti svojim impresivnim sposobnostima…

Evolucija je dala svakom biću svrhu i alate kojima će je postići, ali neke životinje su ipak bile lošije sreće po pitanju najvažnijeg čula- vida.
Na listi se nalazi pet životinja s toliko lošim vidom da im ni laserska operacija ne bi pomogla!

1. Nosorozi

rhino-606862Ove zveri afričke Savane najpoznatije su po svojim impresivnim rogovima, a često se prikazuju i kao neverovatno brzi lovci u hvatanju plena. Pravo je pitanje – koliko daleko se moramo držati od nosoroga da bi ostali sigurni?
National Geographic ima odgovor: 4.5 metra
Iako nosorozi mogu hvatati plen i do 48km na sat, na udaljenosti od nešto manje od 5 metara ne mogu razlikovati između čoveka i stabla. Osim ako vas nosorog može jasno čuti i namirisati, nema drugog načina da zna gde se tačno nalazite u fizičkom prostoru. Sedeći put kad krenete na safari, kamuflažnu odeću ostavite kući.

2. Šišmiši

batupsidedown-adapt-768-1Suprotno uvreženom mišljenju, šišmiši nisu slepi. Međutim, to ne znači da oni mogu uočiti bubu na drugoj strani pećine bez problema – u stvari, vid šišmiša je toliko loš da moraju koristiti tzv. eholokaciju da bi ulovili plen. 
Smithsonian Institut
je objasnio da, kako bi locirali bube i ostalu hranu u zraku, šišmiši emitiraju niz visokofrekventnih zvukova koji se odbijaju od „mete“ i vraćaju natrag do šišmiša. Zavisno o uglutalasa koji se vratio, mogu usmeriti svoje letenje u pravom smeru.

3. Bikovi

bullsOve životinje možda pate više od psiholoških problema nego od oštećenja vida, ali postoji razlog zašto su bikovi stekli reputaciju da se razjare kad ugledaju crvenu boju. Matadori u Španiji vekovima koriste crvene plaštove za izazivanje bikova na radost promatrača.
Prava tajna leži u tome da bikovi zapravo ne besne na crvenu boju. Discovery Channel je objasnio da nije važna boja, nego kretanje. Epizoda popularnih „Razbijača mitova“ je pokazala da bikovi ne reaguju na zastave u boji koje su nepomične. Kada su se zastave tresle i pomicale, bikovi bi reagovali na one koje su bile najviše u pokretu.

4. Ribe dubokih mora

deep-sea-fishZa sve što nauka razume o životu na kopnu, postoji još toliko neotkrivenih tajni o tome šta se događa duboko pod morem. Voda prekriva tri četvrtine sveta, ali kako to utiče na vid stanovnika u dubinama okeana?
Istraživanje švedskih istraživača na Univerzitetu u Lundu sprovedeno 2004. godine otkrilo je da, kako prirodno svetlo postaje difuzno što dublje prodire u okean, tako su i ribe na tim dubinama razvile loš vid od kojeg nemaju nikakve koristi. Tu spadaju vrste riba poput zmijozuba, pronađenih na dubini od preko 5 kilometara, koji jedva prepoznaju svetlo.

5. Krtice

mole2Baš kao što su ribe evoluirale u suprotnom smeru od visokokvalitetnog vida, krtice bi im mogle biti „zemaljski“ ekvivalenti. Istraživači sa Univerziteta u Aberdeenu otkrili su da neke krtice svoje oči koriste toliko retko da im je izrasla koža preko očiju.
Ipak, složićemo se da je i loš vid bolji nego nikakav vid uopšte.

 

 

Preuzeto sa: http://www.lasikmd.com/