3 važne stvari pri kupovini sunčanih naočara

Sunčane naočare prvenstveno bi trebale služiti kao zaštita očiju od štetnog sunčevog zračenja, a tek onda kao modni dodatak…

Iako ih većina koristi kao modni dodatak sunčane naočare bi trebale biti mnogo više jer reč je o zaštiti očiju od štetnog sunčevog zračenja. Pitali smo stručnjaka i saznali tri osnovne stvari o kojima moramo voditi računa pri kupovini sunčanih naočara

 

Prilikom kupovine sunčanih naočara moramo voditi računa o tri stvari:

  • 1. kvalitetu UV filtera
  • 2. optičkoj tačnosti stakla
  • 3. boji stakla

‘Nošenjem sunčanih naočara bez pravog UV filtera možete opasno ugroziti zdravlje vašeg oka, a kvalitet istog može se proveriti jedino UV testerom. Zatražite od trgovca da naočare stavi na tester da proverite UV zaštitu, ukoliko trgovac ne poseduje tester ne možete biti sigurni da naočare imaju UV zaštitu te takve naočare ne kupujte’, objašnjava Marijan Buturajac, majstor očni optičar te dodaje kako bi sunčane naočare trebalo kupovati isključivo u ovlašćenim i stručnim optikama jer jedino tamo mogu prepoznati razliku između originalnih i lažnih naočara.

S druge strane, optičku tačnost naočara najlakše možemo proveriti kratkim testom. Stavite naočare na glavu i rukom prekrijte jedno staklo. Glavu pomerajte levo-desno pa nakon toga i gore-dole s tim da ispred sebe gledate u neku ravnu liniju koja se prilikom pomicanja glave ne smije pomicati već mora ostati ravna.

Boja i zatamnjenosti stakla naočara zapravo je individualan odabir, a optičar preporučuje odabir onih naočara s kojima se osećate najugodnije. Ipak razvojem tehnologije razvijaju se i stakla pa su tako polarizovane te fotoosetljive sunčane naočare definitivno broj jedan po kvalitetu i zaštiti.

‘Polarizovane sunčane naočare su najbolji izbor jer polarfilter otklanja reflektovane zrake svetlosti i uklanjaju refleksiju s površina poput vode, stakla ili plastike što je idealno kod vožnje. Fotoosetljive naočare menjaju kategoriju zatamnjenosti zavisno od količine sunčanih zraka’, objašnjava Buturajac.

Dakle pre nego potrošite novce na omiljeni modni dodatak napravite sve šta je potrebno kako bi vašim očima pružili najbolje.

Preuzeto iz: www.zadovoljna.hr