11 stvari koje nikad ne bi smeli raditi s kontaktnim sočivima

Ako nosite kontaktna sočiva, na mnogo načina možete dovesti vaše oči u opasnost a da toga niste ni svesni…

Navodimo 11 stvari koje nikada ne biste smeli raditi s vašim sočivima.

1. Nemojte ih dovesti u dodir s vodom …

Voda u bazenu, jezeru, moru ili čak u vašem domu nije sterilna i može ozbiljno ugroziti čistoću vaših kontaktnih sočiva. Meka kontaktna sočiva mogu promeniti cl-water-300x300oblik kada su vlažne, što ponekad može uzrokovati mikro abrazije na rožnjači. A ako to nije dovoljno zastrašujuće, ako vam na sočivu završi neugodna ameba Acanthamoeba, koja može živeti čak i u hloriranoj vodi, uz pomoć mikro abrazija će se ukopati u vašu rožnjaču i uzrokovati ozbiljnu infekciju.

Iako retka, infekcija je izuzetno teška za dijagnostikovanje i vodi potpunom gubitku vida. Čak i ako niste izloženi ovoj strašnoj amebi, postoje druge bakterije u vodi koje otopina za sočiva ne može rešiti. Ronjenje sa sočivima je apsolutno zabranjeno, a ako ste strastveni plivač, preporučamo naočare za plivanje koje se mogu izraditi s vašom dioptrijom.

2. … ili s bilo kojom drugom tečnosti

Dodir s kontaktnim sočivima zaheva isključivo suve ruke. Nipošto, nemojte dopustiti da bilo šta dotakne vaše sočiva ako nije izričito navedeno da je namenjeno korištenju za kontaktna sočiva. Držite se tečnosti i kapi koje su prikladne i sigurne za korištenje.

3. Nemojte ih stavljati pre redovne jutarnje rutine…

Iako je lepo biti u mogućnosti pročitati uputstva na boci šampona, ne biste smeli staviti sočiva pre tuširanja ili umivanja lica jer rizikujete izlaganje sočiva vodi. Takođe biste trebali pričekati sa stavljanjem nakon sušenja kose ili lakiranja kose jer sve to može isušiti vaša sočiva.

4. … ali stavite ih pre nanošenja šminke na lice

cl-make-uo-300x200Sočiva se stavljaju pre nanošenja maskare i tuša za oči. Ako imate ostataka šminke na rukama nakon što ste završili s nanošenjem, pazite da ne završe na sočivima.

Izbjegavajte vodootpornu šminku jer se ulja u njoj ne mogu skinuti sa sočiva samim treptanjem. To bi moglo uzrokovati zamagljivanje ili oštećenje na površini sočiva. Čak i ako kasnije operete sočiva s tečnošću, ona nije namenjena za čišćenje takvih ulja pa ih nećete moći u potpunosti ukloniti.

Ne biste smeli nanositi maskaru od korena trepavica, jer je tako verojatnije da vam šminka završi u oku. Umesto toga, nanosite je od sredine prema vrhu. Takođe, nije poželjno stavljati tuš na unutarnjem delu kapka.

5. Nemojte spavati sa sočivima (osim ako vam doktor nije dopustio)

Spavanje sa sočivima može dovesti do infekcije. Ako nosite sočiva, verovatno znate da li smete s njima spavati ali oni koji nesmu često nisu svesni do čega to može dovesti. Budući da ne trepćete u snu, suze se ne stvaraju ispod sočiva i oko ne dobiva dovoljno kiseonika, što olakšava stvaranje infekcije. Spavanje sa sočivima može dovesti do komplikacija kao što su upale rožnjače ili stanje poznato kao akutno crvenilo uzrokovano kontaktnim sočivima.

6. Ne dirajte sočiva prljavim rukama

Znamo da ne smemo stavljati prljave prste u oči, pa isto tako ne smemo dirati sočiva sa zaprljanim rukama zbog mogućnosti prenošenja bakterija, ulja i ostalih štetnih stvari. Uvek temeljito operite i osušite ruke pre korištenja sočiva.

7. Sočivo vam je ispala na pod? Nemojte ga stavljati u usta pa na oko

Nije neuobičajno da sočivo ispadne iz oka na pod, ali najgore što možete učiniti je nakon toga vratiti sočivo u oko – čak i ako to znači da ne možete videti neko vreme. Kada pronađete nestalo sočivo, nemojte je isprati vodom iz slavine i definitivno je ne stavljajte u usta. Idealno rešenje je bacanje sočiva i uzimanje novog para. Radi izbegavanja ovakih situacija, uvek nosite rezervni par ili naočare.

8. Ne stavljate sočivo ako je oštećeno

Osim što je užasno neudobno, postoji i ozbiljniji razlog da odmah bacite oštećeno sočivo. Pokidani rub sočiva može ogrebati vašu rožnjaču. A budući da sočivo neće imati isti oblik, neće vam ni pristajati oku na isti način pa je verovatnije da će se pomerati i dodatno se oštetiti.

9. Nemojte predugo koristiti istu kutijicu za sočiva

cl-caseKutijica za sočiva zahteva jednaku pažnju kao i sama sočiva. Kako bi se izbegle bakterije i gljivice koje se nakupljaju u kutijici, redovno je isperite tečnošću a zatim ostavite otvorenu i naglavce kako biste je potpuno osušili. Nikako je nemojte prati vodom iz slavine – zbog već spomenute Acanthamoeba infekcije – i nemojte je odmah zatvarati nakon ispiranja jer će to stvoriti vlažno okruženje pogodno za razvoj bakterija. Ako ne poštujete ova pravila, mogli bi kao rezultat dobiti još prljaviju kutijicu nego pre „čišćenja“. To learn more check out bank-card-processing

Čak i ako dobro pazite na kutijicu, potrebna je redovna zamena. Ako sočiva menjate svaki mjesec, trebali biste i kutijicu mjenjati jednom mjesečno. U suprotnosti, riskirate razvijanje infekcije.

10. Nemojte ih predugo nositi

Samo zato što još uvek možete dobro videti sa sočivima, ne znači da bi ste ih trebali nositi duže nego što je propisano. Ako svoja jednodnevna ili nedeljna sočiva nosite duže od mesec dana, u najgorem slučaju može doći do ozbiljnih komplikacija poput oštećenja rožnjače ili čak gubitka vida. Dnevne jednokratna sočiva su na primer izrađena od tanjeg materijala nego kontaktna sočiva za dužu upotrebu, i nisu dizajnirana da bi omogućila dovoljnu količinu kiseonika i vlažnosti vašem oku. Plus de 904 000 euros gagnés au Luxembourg.

11. Nemojte ih nositi ako osećate da nešto nije u redu

Ako se vaše oči ne osećaju ugodno, smesta posetite lekara. Ako primetite bilo kakvu bol ili crvenilo u očima, izvadite sočiva i kontaktirajte stručnjaka kako biste na vreme reagovali u slučaju ozbiljne infekcije.

www.mentalfloss.com, Autor: Shaunacy Ferro